Social distancing

Premier Rutte klonk tijdens zijn persconferenties aardig gefrustreerd over de laksheid van een deel van de Nederlandse bevolking over het houden van de geïnstrueerde 1½ meter afstand tot elkaar.

Hij vertelde over een vakkenvuller die flink begon te hoesten om over hem heen hangende, graaiende hamsteraars op een veilige afstand te krijgen. Ze probeerden het schap leeg te hengelen, al voor het vol lag. Kratjes moesten hem beschermen tegen het hamsterende, mogelijk virusdragende winkelpubliek.

Rutte had natuurlijk gelijk. Als jij je braaf aan de instructies houdt, maar de schouderophalende mensen om je heen niet, dan is al jouw moeite in feite voor niks. Dan loop je tóch risico’s op besmetting met dat vervelende virus.

Ik had echt geen zin om de klos te zijn vanwege het lakse, toch wat asociale gedrag van anderen. Dus nam ik zelf het heft in handen. Vanwege het 'medische kruisje' achter mijn naam besloot ik een paar mondkapjes af te nemen bij een vriendin die deze voor zorginstellingen maakt. Als single met een kind moet je toch af en toe de supermarkt in. En hoewel ik dan mijn beschermengel zo’n beetje op mijn knieën smeek me tegen het gevreesde virus te beschermen, leek het me wijs die mondkapjes maar eens te gaan gebruiken.

Ik moet je zeggen…. ik moest écht een drempel over. Met beelden uit de film Outbreak in mijn hoofd stapte ik lichtelijk zuchtend in mijn auto, met het op maat gestrikte mondkapje om mijn hals, schone latex handschoenen in mijn zak.

In de gang met soepen en sauzen versnelde een vrouw haar pas…

Bij de ingang van de groothandel, nu ook open voor consumenten, zette ik mijn zonnebril af en ging naar binnen. Niet wetend wat te verwachten. Ik was hier duidelijk de enige die zichzelf op deze grondige manier beschermde. Het filter maakte het dragen van het kapje vrij benauwd, mijn bril besloeg steeds. Het maakte dat ik nog meer respect voor de zorg kreeg.

Hier en daar werd ik raar, bijna wantrouwend aangekeken. In de gang met soepen en sauzen, ter hoogte van de Chinese tomatensoep, versnelde een vrouw haar pas en liep met een extra grote boog om me heen. Ze leek bijna te vluchten. Mams vergat alleen haar zoontje mee te sleuren… het ventje passeerde me op zo’n 50 centimeter. Oei!

Wil je er zeker van zijn dat mensen ruim op afstand blijven? Draag dan een mondkapje en eventueel beschermende kleding, succes verzekerd.


Tip van Dorette

‘Regel een mondkapje via de Facebookgroep Mondkapjes Maken Nederland. Deze bieden niet exact evenveel bescherming als de officiële die in de ziekenhuizen worden gebruikt, maar naar mijn idee is iets beter dan niets en bij juist gebruik volgens de instructies, zouden ze bescherming kunnen bieden.’

Wel of geen mondkapje?

De meningen hierover zijn verdeeld: in ons land is de officiële lijn dat alleen medisch personeel wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, verkeerd gebruik kan averechts kan werken.

Deze gastcolumn verschijnt in  Wisselwerking van april 2020.

Redacteur Dorette de Gier:
‘Laten we blijven lachen, mensen. Humor geeft kracht in stressvolle, onzekere, spannende tijden.’