Blij met (hulp) hond


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Marlous liep na een longtransplantatie acuut nierfalen op door complicaties. Als gevolg hiervan belandde zij zes maanden op de intensive care en moest zij direct starten met dialyse. Vijf jaar terug schonk haar vader haar een nier. Wat haar gelukkig maakt? Haar hondje Tips en schrijven. 

‘Mijn hond is belangrijk in mijn leven. Ze heet Tips vanwege de tip van mijn longarts; hij adviseerde mij enkele jaren geleden een hond te nemen. Tips is een drijvende kracht achter mijn herstel. Zij zorgt voor dagelijkse beweging, draagt bij aan een vast dagritme, biedt troost én een gevoel van veiligheid: aan mijn lange IC-opname heb ik angsten overgehouden, ik ben bijvoorbeeld bang om alleen te slapen. Maar met Tips dichtbij vind ik rust.

Zij is eigenlijk een soort onofficiële hulphond. Je ontmoet ook nog eens de wereld als je een hond hebt. Mijn sociale contacten zijn erdoor vermeerderd. Als ik over straat loop, kan ik de hele dag praten met mensen. Tips is mijn maatje, zij maakt me blij en vult het gemis van een gezin enigszins op. Mijn hond voelt als familie.’

‘Tips is een drijvende kracht achter mijn herstel’

Boekenschrijfster

‘Daarnaast heb ik een passie voor schrijven, zo schreef ik het boek De onzichtbare patiënt en plaats ik verhalen op mijn website www.marlousdeneree.com. Hiermee heb ik gecreëerd waar ik eerder zelf behoefte aan had: laagdrempelige verhalen van een ervaringsdeskundige over vragen en dilemma’s waarmee je als (nier)patiënt te maken hebt.’

Meld je aan voor Walk & Dog

Via initiatieven als Walk & Talk en de Facebookgroep ‘Bewegen en Transplantatie’ wandelt Marlous graag in groepsverband. Zij voegt hier nog een nieuw initiatief aan toe: Walk & Dog. Heb je zin met je hond een strandwandeling te maken, samen met nierpatiënten, hun naasten en donoren? Meld je dan aan via: macdeneree@hotmail.com o.v.v. Walk & Dog.

Marlous de Nerée (foto: Sander Koning)

Meer persoonlijke verhalen

In tijdschrift Wisselwerking kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.

Wil je kennismaken met Wisselwerking? Vraag dan een gratis proefnummer aan.