Vegetarisch kerstmenu


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Zuid-Afrikaans kerstmenu

Vegetarisch en veganistisch eten. Dat had jarenlang een geitenwollen-sokken-imago.
Inmiddels is dit veranderd en worden deze eetpatronen steeds populairder. Niet meer alleen vanwege dierenwelzijn of het milieu, ook vanwege gezondheidsredenen.

Maar… bij mensen met nierschade is begeleiding van een diëtist, gespecialiseerd in nierziekten, aan te raden. Want vooral bij veganistisch eten komt veel meer kijken dan simpelweg het vervangen van een stukje vlees

Bij kerst denk je misschien niet direct aan de Zuid-Afrikaanse keuken. Maar verandering van spijs doet eten, dus we presenteren je een vegetarisch Zuid-Afrikaans menu, samengesteld door de initiatiefnemers van www.nosalt.nl.

Voorgerecht Pompoensoep

Je hebt nodig voor 4 personen

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 1/2 theelepel gemalen chilipeper of cayennepeper
  • 4 kardemom peulen, gekneusd
  • 1 theelepel kurkuma
  • Ca. 1 kg pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1/2 liter water
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 (natriumarm) bouillonblokje
  • Optioneel room om te garneren
  • Nodig: staafmixer of blender

Bereiding

Doe de ui en knoflook in een grote (soep)pan met wat olie en fruit deze twee minuten. Voeg de pompoenblokjes toe, maal de chilipeper eroverheen en voeg de gekneusde peulen en kurkuma toe.

Voeg daarna water en de kokosmelk toe, verkruimel het bouillonblokje erboven.
Laat de soep vijftien tot twintig minuten lekker zacht worden (totdat de pompoen beetgaar is). Verwijder de kardemom peulen. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender.  Serveer de soep eventueel met wat room.

Tip: is de soep wat te dik, voeg dan wat water toe, heb je zin in een pittigere smaak, strooi er dan wat cayennepeper of chilipeper bij.

Voedingswaarden per persoon

4 g eiwit, 9 g koolhydraten, 12 mg natrium, 0,03 g zout, 370 mg kalium en 95 mg fosfaat. 

Wist je dat....

Sommige ziekenhuizen waarschuwen na een niertransplantatie voor het gebruik van kurkuma en gember? Door deze specerijen zouden de medicijnen tegen afstoting niet goed werken. Maar dit is alleen zo als je hele grote hoeveelheden kurkuma en gember gebruikt. Gebruik daarom geen voedingssupplementen met deze specerijen. Bij het koken kun je ze wel gewoon gebruiken.


Tussengerecht Gevulde portobello

Je hebt nodig voor 4 personen

  • 4 portobello’s
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 bollen mozzarella2 theelepels Italiaanse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn)
  • 2 takjes verse basilicum
  • Olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tomatenblokjes met 1 el olie in een steelpannetje, samen met de Italiaanse kruiden. Laat de tomatenstukjes vijf tot zeven minuten sudderen. Snijd de buffel mozzarella in plakjes.

Verwijder het steeltje van de portobello’s en maak ze (indien nodig) schoon met een keukenpapiertje. Haal de tomatensaus van het vuur en laat iets afkoelen. Vul de portobello’s met de tomatensaus en leg de plakjes mozzarella hierop. Besprenkel alles met een drupje olijfolie en bak de portobello’s tien tot twaalf minuten op 180 graden.

Haal ze daarna uit de oven en garneer met de verse blaadjes basilicum, serveer meteen.

Voedingswaarden per persoon

14 g eiwit, 2 g koolhydraten, 130 mg natrium, 0,32 g zout, 575 mg kalium en 285 mg fosfaat.


Hoofgerecht Vegetarische curry

Je hebt nodig voor 4 personen
2 eetlepels (wok)olie
1 middelgrote ui, in dunne ringen
1/4 theelepel kurkuma
1/2 tl chilipoeder
1 theelepel gemalen koriander
250 gr gemengde groenten (erwten, wortels, babymaïs, (kastanje)champignons, paprika) rauw in kleine stukjes
1 grote aardappel (150 gram), in kleine stukjes
1 grote tomaat, in grove stukken
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels verse korianderblaadjes, fijngehakt ter garnering

Bereiding

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui zacht. Voeg de kurkuma, koriander en het chilipoeder toe en laat enkele seconden meebakken. Doe de gemengde groenten en de aardappels in de pan en bak afgedekt drie tot vier minuten. Voeg de stukken tomaat toe en bak ze enkele minuten mee totdat ze uit elkaar vallen.

Meng de yoghurt door de curry en roer goed totdat alle ingrediënten zijn vermengd. Voeg wat water toe als de saus teveel indikt. Dek af en stoof acht tot tien minuten tot de stukjes aardappel zacht zijn. Garneer met de korianderblaadjes.

Tip: de aardappel mag ook vervangen worden door een zoete aardappel of bataat zoals deze ook wordt genoemd, deze geeft de vegetarische curry een prachtige smaak en kleur.

Tip van onze huisdiëtiste: ‘Dit gerecht is eiwitarm, ik beveel daarom gebruik van een vleesvervanger (bijvoorbeeld tofu) aan.’

Voedingswaarden per persoon

2 g eiwit, 11 g koolhydraten, 11 mg natrium, 0,03 g zout, 440 mg kalium en 60 mg
fosfaat.


Dessert Melktert

Melktert (‘tert’ is Zuid-Afrikaans voor ‘taart’) is een traditioneel Zuid-Afrikaans dessert,
het wordt ook geserveerd als gebak bij koffie en thee.

Deze melktert heeft geen korst van bladerdeeg en is daarom, in tegenstelling tot de traditionele melktaart, minder zout en tegelijk nog steeds overheerlijk lekker.

Je hebt nodig voor 4 personen

  • 3 eieren (wit en dooier gescheiden)
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 110 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 1 eetlepel (5 ml) bakpoeder
  • 1 eetlepel (5 ml) vanille-essence te koop in de supermarkt op de bakafdeling of bij toko
  • 750 ml melk
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden C. Klop het eiwit stijf en schuimig. Meng gesmolten boter, eigeel, suiker. Zeef de bloem en bakpoeder door elkaar en voeg bij het
botermengsel. Roer de melk en vanille-essence erdoorheen. Goed mengen. (Wees voorzichtig om klontjes te vermijden).

Vouw het geslagen eiwit door het mengsel en giet het mengsel in een diepe taartvorm. Strooi kaneelpoeder over de taart. Bak meteen op 190 C gedurende veertig minuten of tot het mengsel is gestold. Melktert kun je koud en warm serveren.

Voedingswaarden per persoon

27 g eiwit, 27 g koolhydraten, 62 mg natrium, 0,16 g zout, 710 mg kalium en 280
mg fosfaat.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! 

Meer over voeding?

In het tijdschrift Wisselwerking kun je meer over voeding lezen.

Wil je kennismaken met Wisselwerking? Vraag dan een gratis proefnummer aan.