Omdenken


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 23 april 2024

Ik heb gemerkt dat mede-nierpatiënten herkenning en erkenning halen uit de verhalen die ik deel. Het doet mij veel om al jullie berichten te krijgen, waarvoor dank. Zelf kon ik die verhalen niet vinden toen ik er zo ontzettend veel behoefte aan had.

Ook merk ik dat er mensen afhaken zodra onderwerpen minder positief zijn. Nadat ik op Instagram bijvoorbeeld (weer) een foto deel van een ziekenhuisbezoek kost dat me eigenlijk altijd wel twee of drie volgers. Of ik dat erg vind? Nee. Jammer? Ja, dat wel. 

In mijn hoofd denkt de ontvolger dan ongeveer dit: ‘Ja meid, we weten nu wel dat je vaak naar het ziekenhuis moet’. Nou, ik kan je vertellen, ik vind het ook maar niks al die narigheid die soms komt kijken bij het hebben van nierproblemen. Maar daarom ben ik wel kampioen in ‘omdenken’ geworden. 

Ook ideeën voor omdenken? Laat het mij weten, ik ben benieuwd

Hieronder deel ik graag een aantal voorbeelden van het omturnen van iets negatiefs in iets moois. Doe er je voordeel mee!

  • Wanneer je op vakantie, na een korte nacht of in het weekend elke dag sowieso stipt om 8.00u medicatie moet innemen → dan heb je tenminste wat aan je dag.
  • Wanneer je een verkoudheid, een pijntje of ander ongemak hebt → stelt eigenlijk allemaal niks voor, jij bent wel wat meer gewend.
  • Een verdoving hier of daar? → prikken zijn als een tweede natuur.
  • Op vakantie moet je altijd zoveel medicatie mee → je mag in het vliegtuig mooi altijd een trolley bij je houden.
  • Tijdens een etentje bestelt het gezelschap rauwe vis → jij hebt recht op je eigen voorgerecht.

Wat zeggen jullie: suggesties voor een deel 2 van ‘omdenken’?

Laat het weten! Reageren kan via redactie@nvn.nl of Instagram (@eventotnier).

Michelle Huiman schrijft hier en op Instagram (@eventotnier) over haar leven na transplantatie.

De columns van Michelle verschijnen ook in ons tijdschrift Nier magazine