65 jaar dialyse op Zuid. Van Twiss naar Maasstad


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 11 maart 2019

Ooit was het dialysecentrum van het Maasstad Ziekenhuis het enige dialysecentrum in Nederland. Internist Erik Twiss (1919-2014), eerder assistent bij Willem Kolff (de uitvinder van de kunstnier), behandelde vanaf 1953 in het Sint Clara Ziekenhuis patiënten met acuut nierfalen. Over het leven en het werk van dr. Twiss is nu een boek verschenen van Herman Broers en Paul Gundlach. Op 14 maart, World Kidney Day, wordt het boek gepresenteerd.

In het spoor van zijn leermeester maakte Twiss nierfalen behandelbaar met een zelfgebouwde kunstmatige nier. Na Kolffs emigratie was dokter Twiss in Rotterdam-Zuid Nederlands laatste hoop voor nierpatiënten. Tegen opvattingen van collega's in die nierfalen onbehandelbaar achtten, zette Twiss door.

Nadat chronische hemodialyse mogelijk werd door de komst van de permanente vaattoegang (de 'shunt'), kon 'spoelen' uitgroeien tot een geaccepteerde behandelmethode. Tegen die tijd had Twiss in Rotterdam al meer dan honderd nierpatiënten behandeld.

Reconstructie van 65 jaar dialyse

Het Sint Clara Ziekenhuis innoveerde, groeide en fuseerde met het Zuiderziekenhuis tot het Maasstad Ziekenhuis. In Twiss' honderdste geboortejaar reconstrueren Herman Broers en Paul Gundlach in 65 jaar dialyse op Zuid. Van Twiss naar Maasstad de lange weg die dialyse aflegde. Van de inspiratie die Twiss opdeed bij Kolff tot de diverse nierfunctievervangende behandelingen die nu in het Maasstad Ziekenhuis worden aangeboden.

Het verhaal van 65 jaar dialyse op Zuid inspireert om met grote toewijding ook in de toekomst nierpatiënten de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te bieden.

Boekpresentatie 14 maart

De boekpresentatie vindt plaats in het Maasstad Ziekenhuis. Meer details staan in de uitnodiging 65 jaar dialyse op Zuid.

 

Lees ook