Zomer na dialyse


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Tycho (24) bruist weer van de energie. De periode van ‘al eerste naar huis’ is ingewisseld voor ‘als laatste vertrekken en het licht uitdoen’. Na een geslaagde niertransplantatie werkt Tycho nu fulltime als begeleider met mensen met een licht verstandelijke beperking en geniet hij volop van afspraken met zijn vrienden. Een groot contrast met de periode vóór de operatie, want toen zagen Tycho’s dagen er heel anders uit.

Tekst: Florinda Siep / Foto: Peter Snaterse

Tycho: ‘Acht maanden heb ik gedialyseerd, waarvan ik zes maanden dag en nacht in het ziekenhuis moest verblijven. Complicaties als hoge bloeddruk, hartritme- stoornissen en een epileptiche aanval maakten dat ik er ter observatie en voor onderzoek moest blijven. In die dialyseperiode voelde ik mij elke dag ziek.’ Reden genoeg om in een neerwaartse spiraal te komen, maar Tycho slaagde erin om optimistisch en vrolijk te blijven, tot verwondering van zijn arts en vele anderen.

Positiviteit via podcast?

Hoe kan je zo positief blijven als je ernstig ziek bent Eigenlijk heeft Tycho daar geen antwoord op. Misschien zit die positiviteit ‘gewoon’ in zijn DNA en karakter. Duidelijk is dat hij zijn optimisme graag zou willen gebruiken om andere patiënten op te vrolijken: ‘In het ziekenhuis ontmoette ik leeftijdgenoten die als gevolg van allerlei gezondheidstegenslagen de moed leken op te geven. Dit raakte mij en ik zou hen graag helpen en opbeuren.’ Hoe? Bijvoorbeeld door gastspreker te zijn in een podcast. ‘Ik begreep dat de NVN er één wil starten die gericht is op jongeren met een chronische nierziekte’, vervolgt Tycho, ‘en waarin vragen en problemen van deze groep worden besproken.’ 

Jong en nierpatiënt

Dat de NVN al andere activiteiten heeft voor jongeren, zoals het jaarlijkse jongeren- weekend ( dat dit jaar van 16 t/m 18 juni plaats vond), themabijeenkomsten en de Facebookgroep ‘Jong en een nierziekte’, hoort Tycho voor het eerst.

Aan deze activiteiten moet meer bekendheid worden gegeven op de sociale media, vindt hij. ‘Belangrijk dat veel meer jonge nierpatiënten te weten komen waar zij leeftijdgenoten met nierschade kunnen ‘ontmoeten’.’

Ideeënbus

Heb je een tip of idee voor (podcast) onderwerpen of  activiteiten voor jongeren? Stuur deze naar redactie@nvn.nl

Meer persoonlijke verhalen

In het tijdschrift Nier magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.

Wil je kennismaken met Nier magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.