Vragen over transplantatie? Praat eens met ervaringsdeskundige Rik


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Via nieren.nl kun je als nierpatiënt praten met een ervaringsdeskundige. Dat kan bijvoorbeeld prettig zijn als je voor een behandelkeuze staat en wilt weten wat de invloed van die behandeling is op je dagelijks leven. Rik is één van de ervaringsdeskundigen met wie je in contact kunt komen.

Onlangs ontving Rik een bericht met een aantal vragen van Liban. ‘Op dat moment zat Liban in het voortraject van een niertransplantatie’, vertelt Rik, die zelf ook een niertransplantatie heeft gehad. ‘Onze achtergronden sluiten goed op elkaar aan, omdat we dezelfde nieraandoening en ongeveer dezelfde leeftijd hebben.’

Kennismaken via beeldbellen

‘We leerden elkaar eerst wat beter kennen via chatberichten. Maar om dieper in te gaan op onderwerpen is het prettiger als je elkaar langer persoonlijk spreekt. Dus planden we na een tijdje een afspraak via beeldbellen.’

Werk en transplantatie?

‘Liban was vooral benieuwd naar mijn voorbereiding op transplantatie, hoe de transplantatie verliep en het herstel. Door mijn ervaring met hem te delen, werd hij zich bewust van bepaalde keuzes die je kunt maken in het voortraject. Bijvoorbeeld qua werk.

Liban werkte gelukkig nog volledig. Maar als je minder energie hebt, moet je misschien kiezen tussen óf met de bus naar het werk óf blijven fietsen naar je werk en wat minder uren werken. Het laatste helpt je conditie zo goed mogelijk te houden.’

Aanvulling op reguliere zorg

‘We hebben het ook over leefstijl na transplantatie gehad. Als patiënt krijg je daarover vaak adviezen van zorgverleners. Alleen geeft dat vaak geen duidelijk beeld van welk positief effect dat kan hebben.

Toen ik Liban vertelde over hoe goed gezonde voeding en voldoende beweging mij hebben geholpen, werd voor hem veel duidelijker hoe belangrijk dit voor zijn herstel kan zijn. Dit gaf hem extra motivatie om na de operatie een gezonde leefstijl aan te houden.’

Voordeel voor jou

Het grootste voordeel van dit project? Dat je via nieren.nl een ervaringsdeskundige kunt vinden die ‘matcht’ met jouw huidige situatie. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar leeftijd, type behandeling en leefsituatie.

En als je eenmaal een bij jou passende ervaringsdeskundige hebt gevonden, is contact leggen daarna heel laagdrempelig. Je hoeft alleen maar een berichtje te sturen.

Zoek en vind

Welke ervaringsdeskundige kan jouw vragen beantwoorden? Kom in contact via nieren.nl: