C3-glomerulopathie (C3G)


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Op 2 september 2023 organiseerde de Kennisgroep zeldzame nierziekten een themadag over C3-glomerulopathie (C3G). Wat is C3-glomerulopathie (C3G) nu precies? Hoe wordt de diagnose gesteld en hoe ziet de behandeling eruit? Zijn er nieuwe ontwikkelingen? Internist-nefroloog Onno Teng verteld wat deze zeldzame nierziekte is en hoe de behandeling eruitziet. Marloes Michels vertelt over de PERSPECTIV-studie, naar behandeling-op-maat. 

De stand van zaken van de diagnose en behandeling van C3G

Wat is C3-glomerulopathie (C3G) nu precies? Hoe wordt de diagnose C3G gesteld en hoe ziet de behandeling eruit? Zijn er nieuwe ontwikkelingen? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de presentatie van Onno Teng. Onno Teng werkt als internist-nefroloog bij Leiden UMC en is hoofd van het LuVaCs, het centrum voor lupus-vasculitis en complement-gemedieerde systeemziekten, waar C3G ook onder valt. 

 

Op weg naar een gerichte en gepersonaliseerde behandeling voor C3G

Marloes Michels vertelt over haar onderzoek naar wat er precies misgaat in het afweersysteem bij patiënten met C3G. Ze heeft verschillende laboratoriumtesten ontwikkeld. Hierdoor weten we dat de fouten in het afweersysteem sterk verschillen tussen patiënten met C3G. Dit brengt een gerichte en gepersonaliseerde behandeling bij C3G een stukje dichterbij. Marloes is in opleiding als laboratoriumspecialist klinische genetica bij Radboudumc en is projectleider van de PERSPECTIV studie. Ze won met haar onderzoek de derde prijs bij de uitreiking van de NFN-Nierstichting Proefschriftprijs 2022. 

Presentaties