Hoe zit het met jouw seksdrive?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Als je nierproblemen hebt, staat je hoofd vaak niet naar seks. Veel nierpatiënten voelen zich daar te vermoeiden te ziek voor. Toch hoeft een nierziekte niet samen te gaan met een moeizaam seksleven.

‘Toen ik net uit het ziekenhuis kwam, was ik veel kilo’s aangekomen omdat ik vocht vasthield’, zegt Lysanne (31). ‘Ik had overal littekens, mijn huid was gescheurd en er stak een slangetje uit mijn buik. Wat betreft ons seksleven vond ik dat heel lastig en voelde ik me heel onzeker. Dan staat er ook nog die buikdialysemachine naast mijn bed. Seks en die machine gaan niet samen.’

Gefilmde interviews op nierwijzer.nl

Lysanne doet haar verhaal in een filmpje op nierwijzer.nl. Hier vertellen meer mensen met nierproblemen over de invloed van hun ziekte op seksualiteit en intimiteit.

Janneke (47, doet thuis nachtelijke hemodialyse)

‘We hebben een aparte dialysekamer, omdat het geluid van de pompen veel geluid maakt en mijn man licht slaapt. Er blijven dan altijd nog drie nachten in de week over waarin we wél samen slapen. Als nierpatiënt voel je je niet lekker en dat kan best wel problemen geven rond intimiteit. In het begin hadden we die ook wel. Ik vind het jammer dat daar niet meer begeleiding bij is geweest.

‘Ik vind het jammer dat we niet meer
begeleiding kregen bij intimiteit’

In het ziekenhuis wordt vooral naar de lichamelijke klachten gekeken. Voor het relationele moet je het zelf uitzoeken. Daar kom je pas achter als je er al problemen mee hebt. Als partners moet je sterk in je schoenen staan om daar goed doorheen te komen.

Door de thuisdialyse voel ik me nu beter dan toen ik nog in het ziekenhuis dialyseerde. En dankzij de thuisdialyses kunnen we meer samen doen. Dat maakt onze relatie evenwichtiger.’

Bekijk het filmpje van Janneke, nierpatiënt

Paul (62, doet thuis hemodialyse)

‘Ik vind het lastig om het allemaal uit elkaar te houden. Je hebt te maken met emoties en moet verwerken dat je ziek bent. Lichamelijk heb je ook te maken met veranderingen. Het libido  neemt af naarmate je wat ouder wordt. En als je ’s nachts aan slangen ligt, denk je niet direct aan een romantisch nachtje.’

Wil (70, dialyseert in een centrum)

‘Ik draag een halskatheter. Liefst wil ik mijn kleren aanhouden in bed om die katheter maar te beschermen. Ik denk dat mijn man er wel rekening mee houdt dat ik vaker moe ben dan voorheen. Dan geeft hij me een kusje en gaan we lekker slapen.’

‘’s Nachts dialyseer ik, maar gelukkig is er
afternoon delight’

Bekijk het filmpje van Leo, nierpatiënt

Noortje (20, getransplanteerd)

‘Het gaat best goed met ons. Alleen als hij ziek is dan houden we afstand zodat ik niet besmet kan raken.’

Mark (27, getransplanteerd)

‘Mijn medicijnen hebben geen invloed op mijn zin, maar ze geven wel een nare lucht af. Die geur heeft wel invloed op je zelfvertrouwen. Ik verzorg mezelf goed, juist daarom.’

Shirley (25, machinale buikdialyse ’s nachts)

'Ik heb op dit moment geen vriend en dat komt ook wel door de dialyse. Je komt uit je puberteit, hebt een slangetje in je buik. Dat maakt je wel onzeker en afstandelijker wat betreft jongens.’

Meer gefilmde interviews

Kijk verder op www.nierwijzer.nl. Daar vind je bijvoorbeeld ook een filmpje van Iris die gebukt gaat onder vermoeidheid. Haar partner houdt daarom rekening met haar en houdt afstand. Misschien meer dan Iris lief is. En Leo vertelt dat hij ’s nachts moet buikdialyseren en, net als sommige anderen in de voorgaande quotes, zijn katheter als belemmering ervaart bij seks. Maar… ‘Afternoon delight’, zegt hij.

Tips voor leuk tussen de lakens

  • Geef je grenzen aan als je te moe bent. Vrij dan niet tegen je zin.
  • Kies een ontspannen sfeer en
    houding.
  • Een minder actieve rol tijdens seks? Neem de tijd om hieraan te wennen.
  • Bij gevoelsstoornissen: probeer de gevoelens in je lichaam opnieuw te ontdekken, zelf of bijvoorbeeld door een sensuele massage door je partner.
  • Bij het gebruik van een buikdialyse-katheter: mogelijk is het prettig de spoelvloeistof voor het vrijen weg te laten lopen en na het vrijen er weer in te laten lopen. Je kunt de katheter op zijn plaats houden door een bandje eromheen te doen.

Dit artikel is eerder in het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland gepubliceerd. De leeftijden in deze tekst en op nierwijzer.nl, zijn de leeftijden van de geïnterviewden op het moment dat zij werden gefilmd en geïnterviewd.

Tekst: Ellen Edelman / Foto: Istockphoto.com

Meer persoonlijke verhalen

In het tijdschrift Nier Magazine (voorheen Wisselwerking) kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen over intimiteit en seksualtiteit.

Wil je kennismaken met Nier Magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.