Huisdier bij nierziekte?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Toen Anneke nog dialyseerde, was hygiëne extra belangrijk en moest haar huis brandschoon zijn. Daarom had zij geen hond of kat als huisdier, maar cavia’s. In de zomer van 2018 ontving Anneke een nier van een onbekende donor. Maar ook na een transplantatie blijft het belangrijk goed op de hygiëne in huis te letten.

Anneke: ‘Mijn arts was niet blij toen hij na mijn niertransplantatie hoorde dat ik cavia’s heb. Hun uitwerpselen bevatten veel bacteriën en kunnen allerlei infecties veroorzaken: omdat de anti-afstotingmedicatie mijn afweersysteem onderdrukt, ben ik extra gevoelig voor infecties.

Ik kreeg het advies niet meer zelf het hok van mijn cavia’s te verschonen. Het zou ook beter zijn de diertjes niet meer op schoot nemen om ze te knuffelen of met ze te spelen. Net nu ik bezig was ze allerlei trucjes te leren.’

Knuffelen met Okkie en Coco wordt door mijn arts afgeraden

Handschoenen aan, mondkapje op

Inmiddels verschoon ik toch zelf het caviahok: ik doe dit met handschoenen aan en een mondkapje op. Daarna ga ik meteen douchen. De dames Okkie en Coco met wie ik eerder voor het tijdschrift van de NVN op de foto ging, heb ik nog, ze zijn inmiddels vijf jaar oud. De derde cavia, Molly, werd nogal gepest door de andere twee en heb ik via de dierenarts herplaatst.

Met het ontvangen van de transplantatienier is mijn leven helemaal veranderd. Ik ben nu veel vrijer om te gaan en staan waar ik wil en niet meer gebonden aan de dialyses in het ziekenhuis. Sinds de transplantatie heb ik weliswaar wat kilo’s erbij en mijn conditie kan beter, maar verder gaat alles goed.’

Meer persoonlijke verhalen

In het tijdschrift Nier magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.

Wil je kennismaken met Nier magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.