Jeuk is echt niet leuk


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Anita heeft cysten op haar lever en nieren. Ze doet thuis vier keer per dag buikdialyse en had een tijdlang last van intense jeuk.

‘Eerst had ik alleen hevige jeuk na het douchen. Water leek wel vergif. Na een tijdje kreeg ik de hele dag door last van extreme jeuk. Eraan ontsnappen was onmogelijk. De jeuk beheerste mijn leven. Huishoudelijke taken kon ik moeizaam uitvoeren, douchen stond me tegen, kleding irriteerde me en slapen ging alleen van uitputting.

Vanwege de noodzaak tot constant krabben ging ik er liever niet op uit. Maar rustig op de bank een boek lezen, lukte ook niet meer. Daar had ik de concentratie niet voor. Alleen bewegen bood enigszins verlichting: wandelen of thuis op de home- trainer. Intussen probeerde ik van alles uit: koelzalf, mentholzalf, mentholpoeder, CBD-olie, kamillethee, homeopathie en wat al niet meer. Niets hielp.

Alleen bewegen bood enigszins verlichting

Lichttherapie en nieuw medicijn

De intense jeuk maakte me radeloos. Ik belandde bij een dermatoloog die licht- therapie voorschreef. Dat hield in dat ik twee keer per week naar het ziekenhuis moest om een paar minuten in een cabine te staan met lampen die licht en warmte uitstraalden. Helaas kreeg ik daar een brandende en nog drogere huid van. Voor veel mensen is lichttherapie een uitkomst, maar bij mij werkte deze behandeling averechts.

Toen ook allergiepillen niet bleken te werken, was er een laatste redmiddel: Gabapentine. Dit medicijn wordt vooral voorgeschreven tegen epileptische aanvallen en zenuwpijn. Het blokkeert bepaalde signalen in de hersenen. Gevolg kan zijn dat je jeuk minder opmerkt. En zowaar, dit werkt! Helemaal weg is de jeuk niet en douchen is nog steeds niet mijn favoriete bezigheid, maar ik kan er nu mee leven. De meeste nachten slaap ik weer.’

LET OP:

Gabapentine is niet voor iedereen geschikt. Overleg altijd eerst met je arts of en hoe je dit middel veilig kunt gebruiken.

Meer persoonlijke verhalen

In het tijdschrift Nier magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.

Wil je kennismaken met Nier magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.