Babynieuws


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 18 januari 2022

Binnenkort komt onze landelijke multidisciplinaire richtlijn Zwangerschap & chronische nierschade uit. In een werkgroep met andere nefrologen, gynaecologen, een klinisch geneticus en afgevaardigden van de NVN hebben we aanbevelingen geschreven op grond van de literatuur over een aantal belangrijke onderwerpen vóór, tijdens en na de zwangerschap.

In het verlengde daarvan bereikt mij vandaag heuglijk, maar ook spannend nieuws. Annet, een patiënt van 23 jaar, is zwanger. Dat is spannend, omdat zij een nierfunctie van 35% heeft en daarbij ook nog behoorlijk wat eiwitverlies.

Daarom is Annet door een collega uit de regio verwezen naar onze polikliniek obstetrie-nefrologie. Deze poli doe ik met verloskundig-gynaecologen, we zien hier vrouwen met nierproblemen en een kinderwens.

Ze willen bijvoorbeeld in verwachting raken, zijn al zwanger of er spelen zorgvragen na een bevalling. Het is wenselijk hen te informeren over mogelijke risico’s.

 

Kinderwens bij nierschade?
Nieuwe inzichten en goede begeleiding maken meer mogelijk

Over het algemeen is er namelijk een verhoogd risico op vroeggeboorte, laag geboortewicht en hoge bloed- druk dan wel zwangerschapsvergiftiging. Verder evalueren we de medicatie die deze vrouwen gebruiken, omdat niet alle medicijnen vlak voor en tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden. We maken met hen een plan voor een overstap naar andere medicijnen als dat nodig blijkt. Deze zogenaamde preconceptionele counseling doen de gynaecoloog en ik samen in één spreekkamer.

Annet heeft deze preconceptionele counseling niet gehad. Ze gebruikte geen anticonceptie en is zwanger geworden; niet helemaal gepland, maar niet ongewenst. De eerste keer dat ze bij ons op de poli is, zien we bij de echo een intacte zwangerschap met kloppend hartje en blijkt Annet ruim negen weken zwanger.

Ze voelt zich eigenlijk best goed. Gelukkig gebruikte ze geen medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Nu pakken we dan vanaf hier de draad op om zo goed mogelijk voor haar, haar nier en haar baby te zorgen. We gaan samen een spannende tijd tegemoet.

Bekijk de richtlijn Kinderwens en zwangerschap bij nierziekten met aanbevelingen over begeleiding bij zwangerschap.

Margriet de Jong is internist­-nefroloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij richt zich met name op transplantatienefrologie, onderzoek naar nieuwe medicatie en ‘zwanger­ schap en nierziekten’.

Lees alle columns van Dokter Margriet.