Dialyseren bij de huisarts


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 29 april 2019

Het aantal mensen dat thuis dialyseert blijft ver achter bij het aantal patiënten dat in een ziekenhuis hemodialyse doet: circa 300 mensen dialyseren thuis, ruim 5.000 mensen dialyseren in een centrum.

Voorportaal thuisdialyse?

Mogelijk brengt de plaatsing van Diahubs in huisartsenpraktijken het aantal thuisdialysepatiënten omhoog: de dialysemachines die normaal in het ziekenhuis worden gebruikt, zijn in een ruimte van een huisartsenpraktijk geïnstalleerd.

Een dialyseverpleegkundige is aanwezig om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Patiënten kunnen zo in een omgeving dialyseren die zij veilig en vertrouwd vinden.

De hoop is dat dit de stap naar thuisdialyse laagdrempeliger kan maken, waardoor het aantal mensen dat hiervoor wil kiezen groeit.

Minder reistijd

Het ligt in de bedoeling dit project uit te breiden naar andere huisartspraktijken. Eerder werden de Diahubs in verzorgings- en verpleeghuizen geplaatst om senioren reistijd te besparen en hen van ritjes naar het ziekenhuis te ontlasten.

In dit filmpje vertellen dialysepatiënten over de voordelen van de Diahub:

Foto: Remko Scheepens