Eerste afspraakje: vertel je over je nierziekte?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 20 maart 2024

Binnen twee uurtjes beslissen of je romantische potentie ziet in een persoon. Dat valt niet mee tijdens een eerste date, want je kent de ander niet of nauwelijks en wat je wél weet, komt vaak van een internetprofiel. Wat bespreek je dan op zo’n eerste afspraak?

Hobby’s, carrière of toch ook je nierziekte? Dat laatste is iets waar ik nogal mee worstel. Ik zie er over het algemeen gezond uit, maar mijn ziekte tekent toch vaak mijn leven. Wanneer ik gezellig zit te kletsen over mijn ervaringen en mijn studie komt mijn gezondheid uiteindelijk toch vaak ter sprake.

Want door ziekte heeft mijn opleiding flink wat vertraging opgelopen. Daarbij is mijn transplantatie nog redelijk recent. Wat vertel je dan en wanneer?

Ik ben een open iemand, en schrik niet van wat zwaardere onderwerpen. Maar ik zit niet te wachten op overdreven medeleven. Bij een gesprek over gezondheid wordt de sfeer meteen een stuk zwaarder en daarna wordt het lastig om dat te veranderen. Zeker leeftijdgenoten kunnen het onderwerp als heftig ervaren.

Jezelf niet helemaal bloot geven, maakt een afwijzing minder zwaar

Om deze zware sfeer te voorkomen, heb ik laatst geprobeerd om het onderwerp vaag te houden. Het gesprek bleef inderdaad een stuk luchtiger, maar voelde ook oppervlakkig aan. Het was fijn om mezelf minder bloot te geven op zo’n eerste date, en een eventuele afwijzing voelt dan ook minder zwaar.

Maar daar staat tegenover dat ik continu op mijn woorden lette en niet helemaal mezelf kon zijn. Nu blijft de vraag: benoem je gezondheidsproblemen op de eerste date, of niet? Ik heb het antwoord nog niet gevonden.