Extra zorgkosten? Doe aangifte inkomstenbelasting 2023


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 27 februari 2024

Vanaf 1 maart kun je weer aangifte inkomstenbelasting doen. Belangrijk, want 'specifieke zorgkosten' kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Maar wat zijn dat ook weer? De NVN zet ze voor je op een rij.

Chronisch ziek zijn zorgt vaak voor extra kosten. Voor sommige kosten krijg je géén vergoeding van je zorgverzekering. Geldt dat ook voor jou? En vallen die kosten wel onder 'specifieke zorgkosten'? Dan kun je een deel van die kosten terugvragen bij de belastingdienst, bij je aangifte inkomstenbelasting 2023.

Vermeld je specifieke zorgkosten op het aangifteformulier in het onderdeel 'Uitgaven', bij de aftrekpost 'Zorgkosten'.

Welke specifieke zorgkosten zijn aftrekbaar?

Hieronder staat op een rij welke kosten vallen onder 'specifieke zorgkosten'. Deze mag je dus aftrekken van je belastbaar inkomen. Er gelden wel voorwaarden; daarover lees je op nieren.nl.

  • Geneeskundige hulp waaronder fysiotherapie, particuliere verpleging zonder indicatie of experimentele medische behandelingen die je zorgverzekeraar niet vergoedt.
  • Medicijnen op doktersvoorschrift zoals bijbetaling voor medicijnen die duurder zijn dan de vergoeding die zorgverzekeraars hanteren, of voedingssupplementen op recept.
  • Hulpmiddelen en aanpassingen die hoofdzakelijk gebruikt worden door mensen met een ziekte.
  • Vervoerskosten waaronder vervoer naar je huisarts of revalidatiecentrum en ziekenbezoek. Kosten voor vervoer naar het dialysecentrum krijg je vergoed van de zorgverzekeraar (en mag je daarom niet aftrekken); maar heb je meerkosten? Dan mag je die wel aftrekken.
  • Dieetkosten, mits op voorschrift van je arts of erkende diëtist.
  • Gezinshulp zonder indicatie vanuit de Wmo (voor huishoudelijke hulp of persoonlijke ondersteuning)
  • Extra kosten voor kleding of beddengoed als uit jouw situatie volgt dat je extra kosten hebt hiervoor.

Niet aftrekbaar: hoge energiekosten

De energieprijzen zijn nog steeds hoog. Maar als je vanwege je nierziekte meer energie verbruikt, kun je die extra kosten niet aftrekken van je belastbaar inkomen. Ook niet als je kunt aantonen dat ze te maken hebben met je ziekte.

Energiekosten thuisdialyse: zorgverzekeraar betaalt

Heb je extra energiekosten voor thuisdialyse, voor stroom en water? Dan moet je zorgverzekeraar hiervoor een kostendekkende vergoeding betalen. Dat heeft de regering bepaald in 2023, naar aanleiding van de uitspraak van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. Vanwege die vergoeding kun je de kosten niet aftrekken van de belasting. Wel kan het voorkomen dat je meer kosten maakte, dan je vergoed hebt gekregen. Kun je dit aantonen? Bijvoorbeeld met gegevens uit je slimme meter? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Vraag gerust hulp bij aangifte 2023

De aangifte inkomstenbelasting en alle regelingen zijn ingewikkeld. Loop je vast bij het aanvragen van belastingteruggave of compensatie? Vraag gerust hulp. Aan iemand die je vertrouwt bijvoorbeeld. Ook bij de bibliotheek of een buurtcentrum (wijkteam, MEE of sociaal raadslieden in je wijk) zijn mensen die je kunnen helpen. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met het Steun en Adviespunt (STAP).

Meer weten? Nieren.nl

Op nieren.nl lees je meer over specifieke zorgkosten en de voorwaarden voor belastingaftrek. 

Kijk op nieren.nl/belasting.