Geen dubbele eigen bijdrage bij terugroepactie medicijnen

Gepubliceerd op 11 juni 2019

Patiënten die hun medicijnen omruilen na een terugroepactie moeten gratis een vervangend medicijn krijgen. Dat schrijft minister Bruins aan de Tweede Kamer.

Bij terugroepacties van medicijnen wordt de lijn van het gewone consumentenrecht gevolgd. Dat betekent dat als een consument een ondeugdelijk product terugbrengt, hij dit gratis kan omruilen voor een nieuw product. Dit is bij geneesmiddelen niet anders.

De apotheek zal dus kosteloos een vervangend geneesmiddel ter beschikking stellen en hij kan hiervoor geen declaratie indienen bij de zorgverzekeraar. De apotheek zal dit moeten afwikkelen met zijn leverancier of de fabrikant.

Onveilige medicijnen

Patiëntenfederatie Nederland laat op haar website weten blij te zijn met de uitleg van de minister en vindt dat dit voor alle onveilige medicijnen moet gelden. Ongeacht of er een terugroepactie is en wie daartoe aanzet geeft. Dat voorkomt vervelende situaties als vorig jaar. Toen bleek dat een middel tegen hoge bloeddruk niet veilig was. Patiënten die dat middel wilden ruilen tegen een veilig middel draaiden zelf voor de kosten op.

Lees het bericht op de website van de Patiëntenfederatie Nederland: Laat patiënt niet dubbel betalen bij terugroepen medicijn