Getest op corona


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 31 maart 2020

Testen op corona? Hoe gaat dat eigenlijk? Manuela vertelt.

‘Enkele weken geleden kreeg ik last van flinke hoest en verkoudheid, het leek alsof ik glas aan 't ophoesten was. 

De huisarts en de nefroloog zeiden dat ik hen direct moest bellen als ik koorts zou krijgen die boven de 38 graden uitkwam. Een week later liep mijn temperatuur inderdaad op naar 38 graden. De nefroloog verwees mij meteen door naar de eerste hulp. Daar kreeg ik een mondkapje op, moest ik mijn handen desinfecteren en zag ik verder geen andere mensen meer, op het zorgpersoneel na. Het leek alsof ik in een film was beland.

Mijn vrouw mocht niet naar binnen omdat ze ook een fikse verkoudheid had, ze moest buiten wachten, in de auto.’ 

Kokhalzen

‘Begin februari heb ik een donornier gekregen. Dat is succesvol verlopen. Maar zou ik misschien vatbaarder zijn voor corona omdat ik nog herstellende ben? Ondertussen nam een zuster bloed af, werden foto’s genomen en andere onderzoeken gedaan.

Toen kwam de coronatest. Die zou niet heel prettig zijn, kreeg ik te horen. Met een soort van lang wattenstaafje – het leek ook wel op een zeer lang mascaraborsteltje – ging ze zo diep mogelijk achter in de keel. Daarna stak ze hetzelfde staafje zo diep mogelijk in elk neusgat. Ik moest bijna kokhalzen en in mijn neus voelde het ook niet heel prettig.’

Vatbaarder door transplantatie?

‘Daarna mocht ik naar huis. Wel met gemengde gevoelens. Had ik het virus wel of niet?  Daar zouden ze me de volgende dag over bellen.

De uitslag was gelukkig goed: geen corona. Maar ik kan het wel nog steeds krijgen!!

Ik heb pas een transplantatie ondergaan en je conditie wordt niet beter van het binnen zitten. En fit blijven via de sportschool gaat niet meer, want die is dicht. Maar daar vind ik wel een oplossing voor.

Waarover ik me nog wel zorgen maak, is dat mijn vrouw straks weer aan het werk moet en veel klanten per dag krijgt, dus veel risico loopt: zij werkt in een benzinestation…’

Nieuwe ontwikkelingen

Na dit interview nam Manuela nog even contact met ons op: 'Er is toch een verdenking van corona. En omdat ik net getransplanteerd ben, lijkt mijn arts het beter dat een van ons tijdelijk ergens anders verblijft. Heel vervelend, maar ik wil uiteraard geen enkel risico lopen.'