Gezocht: projectleider NIERkomers


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 08 april 2024

Als projectleider ga jij nieuwe doelgroepen voor de NVN zoeken, ophalen waar zij behoefte aan hebben en dan samen met ons activiteiten en ondersteuning opzetten om te voorzien in die behoefte. Dat alles borg jij samen met ons in onze organisatie zodat wij deze nieuwe doelgroepen structureel kunnen ondersteunen in de toekomst!

Informatie over ons

Gaat er wat mis met je nieren? Dan heeft dat effect op de rest van je leven. Daarom zet de NVN zich al sinds 1977 in voor mensen met een verstoorde nierfunctie, getransplanteerden, nierdonoren en hun naasten. 22 medewerkers werken samen met circa 170 actieve vrijwilligers en ongeveer 6500 leden. De prognose is dat chronische nierschade over 10 jaar wereldwijd doodsoorzaak nr. 5 zal zijn wanneer er geen aandacht voor is. Deze ontwikkeling vinden we zorgelijk en onderstreept het belang van de NVN en de Nierstichting.

Vanuit het gezamenlijke belang werken de NVN en de Nierstichting samen aan de volgende missie:

  • Een toekomst met zo min mogelijk nierziekten.
  • Mensen met een nierziekte in staat stellen het leven te leiden waar zij zelf voor kiezen.
  • Bijdragen aan een gezonder Nederland door kennis van het cruciale belang van gezonde nieren te vergroten.

Aan zo’n belangrijke missie werken we niet alleen. We werken samen met zorgverleners, farmaceutische bedrijven en alle andere partijen die impact hebben op het leven van nierpatiënten, naasten en donoren.

Bij die samenwerking staat patiëntenparticipatie centraal. Wat we doen, doen we met en voor ervaringsdeskundigen. Zij weten immers het beste wat er speelt in het leven van een nierpatiënt, naasten en donoren

Samen met de Nierstichting vormen wij één werkorganisatie van 12 inhoudelijke teams en 6 inhoudelijke thema’s waar we aan werken. De NVN belichaamt twee van deze teams: Patiëntinformatie en -ondersteuning (PIO) en Behoefte en Participatie (B&P).

Waarom dit project?

Van oudsher is de NVN ontstaan uit dialyseafdelingen. Onze leden zijn daarom vooral (wat oudere) mensen die nierfalen hebben, dialyseren of getransplanteerd zijn/gedoneerd hebben. We bereiken daarmee maar een deel van de totale doelgroep. Met name mensen met minder ernstige nierschade, jongeren en mensen met minder digitale/taalvaardigheden zijn heel beperkt vertegenwoordigd in onze huidige achterban. Bijvoorbeeld doordat ze ons niet kennen, ze geen behoefte hebben zich aan te sluiten bij een (traditionele) vereniging, of ons aanbod qua vorm en/of inhoud niet aansluit bij wat ze nodig hebben.

Vanuit het belang van de gezamenlijke missie werken de NVN en de Nierstichting samen en is de samenwerking vanaf 2023 intensiever. Er zijn meetbare doelen opgesteld in een gezamenlijk jaarplan, maar beide organisaties werken ook toe naar een nieuwe organisatievorm.

In deze nieuwe vorm wil de NVN er ook zijn voor mensen met minder ernstige nierziekten en wellicht ook voor hen die nog niet eens ziek zijn. Om hen te informeren, faciliteren en ondersteunen in het waar mogelijk voorkomen van nierziekte of verdere achteruitgang van de nierfunctie. Daarom onderzoeken we hoe we ons als vereniging en community moeten ontwikkelen om er duurzaam voor alle doelgroepen te zijn op het gebied van belangenbehartiging, lotgenotencontact, informatievoorziening en ondersteuning. Zodat alle mensen die geraakt worden door een nierziekte zoveel mogelijk het leven kunnen leiden waar zij voor kiezen.

Wat willen we bereiken?

Dit project is onderdeel van het vereniging-2.0-programma van de NVN. Dit programma behelst alle benodigde elementen om ons als organisatie te ontwikkelen naar een toekomst bestendige vereniging. De NVN beoogt als vereniging structureel en toekomstgericht de gehele breedte van de doelgroep te bedienen. Dit project draagt daaraan bij door nieuwe subdoelgroepen toe te voegen aan het bereik van de NVN. Het doel is daarom als volgt geformuleerd:

Aan het einde van 2025 is de NVN dusdanig georganiseerd dat zij structureel in contact staat met en ondersteuning biedt aan nieuwe subdoelgroepen passend en afgestemd op hun behoefte. Door middel van een 1,5-jarig project beogen we dit doel te bereiken, waarbij we de volgende fasering en resultaten voor ogen hebben:

Doelgroepverkenning

Een op bestaande literatuur, historische behoefteonderzoeken, en de patiëntjourney van nierpatiënten gebaseerde subdoelgroepen gespecificeerd die aansluiten op de nefrologische behandelketen en de Nierpatiëntenvereniging Nederland waarbij:

  1. De eigenschappen en motivaties van de subgroep tav hun ziekte worden beschreven.
  2. De bekende behoeftes worden weergegeven, evenals kennislacunes.
  3. De specificering wordt gedragen binnen de Nierstichting en NVN.
  4. De rapportage aansluit bij het positieve gezondheidsmodel van IPH.
  5. Duidelijk is welke communicatiekanalen geschikt zijn voor welke groep, inclusief beperking/kansen t.a.v. inclusiviteit.

Behoeftenonderzoek

Een behoefterapportage waarin een breed overzicht op basis van de doelgroep specificatie zichtbaar is. Deze rapportage:

  1. Sluit aan bij het positieve gezondheidsmodel, waarbij voldoende verdieping wordt geboden om behoeftes concreet te maken.
  2. Rapportage is makkelijk inzetbaar en begrijpelijk voor alle medewerkers in de impactorganisatie.
  3. De rapportage is zichtbaar en is teruggekoppeld aan de betreffende subdoelgroepen (via de relevante kanalen).

Dienstenaanbod

Per subgroep zijn op basis van de opgehaalde behoefte minimaal 3 mogelijke diensten gedefinieerd die:

  1. Aansluiten bij kerntaken NVN 2.0 en de nieuwe werkorganisatie.
  2. Uitvoerbaar en realistisch zijn voor een patiëntvereniging op lange termijn.
  3. Dusdanig zijn beschreven dat dit voor medewerkers binnen de NVN begrijpelijk en uitvoerbaar is.
  4. Getoetst zijn bij de relevante doelgroep.
  5. Duidelijk is wanneer een dienst impactvol is voor onze doelgroep en als succesvolle dienst wordt gezien.

Borging

Zowel het structureel ophalen van de behoefte als het structureel aanbieden van ondersteuning op basis van de behoefte is geborgd in de organisatie door:

  1. Duidelijk vastgelegde werkprocessen voor team B&P en team PIO.
  2. Getrainde medewerkers van de NVN in het uitvoeren van de vastgestelde werkprocessen.
  3. Het beleid ter ondersteuning van het bestuur van de NVN is aangepast om de behoeftes en werkwijze van de nieuwe subdoelgroepen te reflecteren.

Implementatie

  1. Een op basis van behoefte, kansrijkheid en organisatiemogelijkheden geprioriteerd meerjaren implementatieplan.
  2. Voor minimaal 2 nieuwe subdoelgroepen worden minimaal 2 nieuwe diensten aangeboden via hun voorkeurskanalen waarbij
  3. De nieuwe diensten aanvullend zijn op het bestaande dienstenaanbod.
  4. Verantwoordelijkheden voor de nieuwe diensten duidelijk belegd zijn binnen de nieuwe werkorganisatie.

Nazorg

Het gewenste aanbod op kerntaken, waarbij een duidelijke meerwaarde zichtbaar is voor de doelgroep, is vastgelegd en kan door PIO structureel worden uitgevoerd, geëvalueerd en aangepast op geleide van de behoefte in de toekomst.

Wij stellen graag in samenwerking met de projectleider het definitieve projectplan op. De startdatum stellen wij ook graag gezamenlijk vast.

Hier herken jij jezelf in!

In de rol van projectleider word je de drijvende kracht achter dit project. Samen met onze bureaumedewerkers van de teams behoefte en participatie en patiëntinformatie en -ondersteuning zorg je ervoor dat dit project een succes wordt. En dat de resultaten meteen worden geborgd in de nieuwe NVN 2.0. Want we willen blijvend het verschil maken.

Jij hebt de regie en maakt keuzes over hoe je tot de gewenste resultaten gaat komen. Je neemt het volgende mee:

  • HBO- of WO denk- en werkniveau, verkregen via opleiding en/of werkervaring.
  • Aantoonbare ervaring met projectmanagement en implementatie van projecten > +5 jaar
  • Je bent communicatief vaardig en hebt inlevingsvermogen in mensen met een chronische ziekte
  • Je hebt affiniteit met een verenging die groepen mensen met elkaar verbindt.
  • Je bent flexibel en wendbaar en durft op nieuwe mensen af te stappen.
  • Je weet mensen goed aan je te binden, hebt oog voor de menselijke maat, maar verliest het doel en de gewenste resultaten nooit uit het oog.

Dit hebben we jou te bieden

Je wordt onderdeel van een gedreven en gemotiveerde club die er alles aan doet om nierpatiënten, naasten en donoren te helpen. Daarnaast krijg je dit van ons:

  • De kans om impact te maken op het leven van nierpatiënten, naasten en donoren.
  • Wij zorgen dat je alle benodigdheden hebt om aan te slag te gaan.
  • Je agenda kan je zelf vanuit het project bepalen, we verwachten je niet op vaste tijden. Behalve bij de borrels, dan vinden we het wel leuk als je er bent!
  • Een praktische organisatie met korte lijnen en directe communicatie.
  • Een maximaal all-in uurtarief van €105 incl. BTW.

Wil je meer weten of zie jij jezelf al helemaal aan de slag gaan met dit project, dan kan je natuurlijk ook direct solliciteren door een korte en krachtige motivatiebrief en CV te sturen naar: secretariaat@nvn.nl.

Deadline voor jouw reactie: 1 mei 2024. De gesprekken zullen plaatsvinden op 21 en 22 mei 2024.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.