Groningse niercentra vragen aandacht voor nierproblemen met lezing en markt

Gepubliceerd op 28 februari 2019

Op 14 maart is het World Kidney Day een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van de nieren. Met dit jaar het thema ‘gezonde nieren voor iedereen’. Dialyse Centrum Groningen (DCG), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Martini Ziekenhuis organiseren een publiekslezing en informatiemarkt. Bezoekers krijgen hier informatie over nieren, gezonde leefstijl en nierfunctievervangende behandelingen.

Aandacht voor de nieren is hard nodig. Veel mensen eten onbewust te veel zout of leven ongezonder dan goed is voor het lichaam. Een nierziekte kan ongemerkt aanwezig zijn. Heel lang merken patiënten niet dat de nieren achteruitgaan. Ze weten daardoor ook vaak niet dat ze ziek zijn.

Wanneer fysieke klachten, zoals vermoeidheid, zich openbaren is het vaak al ernstig. Tijdens een publiekslezing en informatiemarkt voor geïnteresseerden, nierpatiënten, professionals in de zorg en studenten geven de drie organisaties graag aan wat mogelijk is om de nieren tegen achteruitgang te beschermen.

Programma

De informatiemarkt en lezing vinden plaats in de Martinikerk op donderdag 14 maart. De ontvangst is om 15.00 uur. Professor dr. Ron Gansevoort geeft een publiekslezing en vertelt hierbij over de toename van het aantal nierpatiënten en het belang van screening op nierschade en een gezonde leefstijl.

Bezoekers van de markt kunnen meer te weten komen over het voorkomen van nierziekten, voeding, dialyse op het centrum of thuis en niertransplantatie. Daarnaast zijn patiënten aanwezig die bezoekers te woord zullen staan over hun ervaringen met nierziekten en nierfunctievervangende behandelingen.

Werk in de nierzorg

Ook studenten of zorgverleners die een baan in de nierzorg overwegen, zijn van harte welkom. Tijdens de informatiemarkt is er een opleidingsstand waar bezoekers en studenten terecht kunnen voor meer informatie over bijvoorbeeld het vak van dialyseverpleegkundige en de opleiding tot dialyseverpleegkundige.

Samenwerking en wandeling

De publiekslezing en informatiemarkt is een samenwerking tussen het DCG, UMCG en Martini Ziekenhuis. Een afvaardiging van deze drie partijen loopt voorafgaand aan het evenement met een groep van ongeveer 30 mensen een wandelroute door de binnenstad van Groningen om zo aandacht te vragen voor nierziekten. Hierbij zijn ze in goed Gronings gezelschap van Rooie Rinus en Pé Daalemmer.

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie ga naar www.worldkidneyday.nl/programma