Is nierschade straks doodsoorzaak nummer 5? Laten we dit samen voor zijn


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 19 september 2023

Nierschade is een onderbelicht volksgezondheidsprobleem. Nu al heeft 10% van de Nederlanders nierschade. Als we niets doen is het in 2040 zelfs doodsoorzaak nummer 5. We kunnen dit voorkomen. In deze brief aan de Tweede Kamer vragen wij vandaag, Prinsjesdag, aandacht voor nierschade en een tijdige aanpak om nierschade te voorkomen.  

Beste leden van de Tweede Kamer,

Vandaag is Prinsjesdag, een feestelijke dag waarop wij u een mooie overweging willen meegeven. Wij zijn de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Samen strijden wij voor een wereld zonder nierziekten. Een utopie? Wij denken dat het kan.

Eerst wat feiten

  • Nierschade is verraderlijk; je krijgt pas symptomen als de schade al vergevorderd is. Dan is het onomkeerbaar; je bent chronisch ziek en loopt het risico vervroegd te overlijden.
  • Op dit moment zijn er 1,7 miljoen Nederlanders met nierschade, dat is 1 op de 10. Een deel van hen weet dit zelf nog niet.
  • De meeste Nederlanders weten weinig over de oorzaken van nierschade: o.a. diabetes, hart- en vaatziekten, vergrijzing en overgewicht.
  • Ook weten zij niet wat ze zelf kunnen doen om hun nieren gezond te houden.
  • Grijpen we niet in, dan zal nierschade in 2040 wereldwijd doodsoorzaak nummer 5 zijn.

Nu het goede nieuws

We kunnen het tij nog keren! Met goede voorlichting over nierschade en het voorkomen ervan. En  met een bevolkingsonderzoek. Want vroege opsporing kan veel levens redden.

De voordelen hiervan mogen duidelijk zijn: minder chronisch zieken en minder sterfgevallen. Dit betekent minder persoonlijk leed en een betere kwaliteit van leven voor patiënten en hun naasten. Maar ook lagere zorgkosten en meer beschikbare arbeidskrachten binnen de maatschappij.

Laten we op tijd ingrijpen

Uw kamer is momenteel demissionair. Toch kunt u nog veel doen. U kunt een mooie erfenis nalaten voor de huidige en volgende generaties. Door nierschade te erkennen als een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid en te zorgen dat niergezondheid een plek krijgt in de VWS-begrotingsbehandeling in uw Tweede Kamer. En door de aanpak van nierschade op te nemen in het verkiezingsprogramma van uw partij. Zo levert u een essentiële bijdrage in de strijd tegen toenemende nierschade. Mogen we op u rekenen?

Wij denken graag met u mee.

Met vriendelijke groet,

Tom Oostrom, directeur Nierstichting 
Marja Ho-dac, directeur Nierpatiënten Vereniging Nederland