Koninklijke onderscheidingen voor jarenlange inzet voor nierpatiënten


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 01 mei 2023

Traditiegetrouw vond de dag voor Koningsdag de jaarlijkse lintjesregen plaats: mensen die zich op bijzondere manier voor onze samenleving inzetten kregen die dag een Koninklijke onderscheiding. Dit jaar waren daar 2 bekenden binnen de NVN bij: Paul Kentie en Wijnand Bredewold. Zij werden beide geridderd in de Orde van Oranje Nassau. We feliciteren hen van harte met deze mooie en welverdiende onderscheiding!

Drijvende kracht

Paul Kentie spant zich al ruim 15 jaar in voor nierpatiënten. Hij is initiatiefnemer en medeoprichter van nierpatiëntenvereniging Diavaria, waar hij 15 jaar actief bestuurslid is in diverse functies. Naast bestuursfuncties heeft hij het verenigingsblad en de verenigingswebsite diavaria.nl ontworpen, is eindredacteur van het blad en onderhoudt de website.

Op landelijk niveau is Paul al vele jaren actief betrokken bij de NVN en de Nierstichting Nederland en de landelijke Nierpatiënten Vereniging Nederland. Hij is een drijvende kracht en initiatiefnemer van activiteiten van Diavaria/NVN.

Voor zoveel bijzondere inzet en betrokkenheid is dit lintje dik verdiend! Gefeliciteerd Paul Kentie met deze mooie onderscheiding!

Hulde aan de liefde

Wijnand Bredewold (85) werd, in het bijzijn van zijn dierbaren, door burgemeester Floor Vermeulen uit de gemeente Wageningen onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau.

Deze koninklijke onderscheiding ontvangt hij niet zomaar, al ruim 20 jaar lang draagt Wijnand de (dialyse)zorg voor zijn zoon Dave. Hij is namelijk fulltime mantelzorger, omdat zijn zoon niet alleen nierpatiënt is, maar ook tal van andere lichamelijke problemen heeft.

Naast de zorg voor Dave zet Wijnand zich nog in voor andere nierpatiënten en hun naasten en was hij betrokken bij de ontwikkeling en technieken rondom nachtdialyse.

Onder het mom van een afspraak met de burgemeester, die eerder al thuis bij hen op bezoek is geweest, is hij naar het stadhuis gelokt om daar verrast te worden met zijn onderscheiding. ‘Hulde aan de liefde tussen vader en zoon’, spreekt de burgemeester, waarop een daverend applaus volgt. Een sprakeloze Wijnand neemt zijn onderscheiding in ontvangst, sprakeloos vanwege iedereen die speciaal voor hem naar het stadhuis is gekomen om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn.

Wijnand, de NVN heeft enorme bewondering voor wat je allemaal doet, van harte gefeliciteerd!

In het interview Positief over thuisdialyse lees je meer over Wijnand, zijn zoon Dave en de voordelen van thuisdialyse.

Paul Kentie

 

Wijnand Bredewold

Wijnand Bredewold, zijn zoon Dave en burgemeester Floor Vermeulen