Marja Ho-dac op Radio5


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 11 maart 2021

"Corona houdt mij dagelijks bezig, met name de vaccinatie van nierpatiënten," vertelde Marja Ho-dac (directeur NVN) vandaag in het NPO Radio5-programma 'Open Huis'.

Marja sprak met Radio5 naar aanleiding van World Kidney Day (WKD). Op deze dag vragen organisaties aandacht voor het belang van gezonde nieren en de impact van nierziekten. Het thema van WKD 2021 is 'Gezonde nieren voor iedereen - goed leven met nierziekte'. Marja benadrukte het belang van een gezonde leefstijl om (meer) nierschade te voorkomen en verwees naar nieren.nl, de website waarop de NVN samen met de Nierstichting alle informatie bundelt.

Ontsnappen

Ook corona was onderwerp van gesprek. "Hoe groter de nierschade, des te groter het risico dat een nierpatiënt ernstig ziek wordt van het coronavirus." De NVN heeft er daarom samen met andere nierorganisaties bij het Ministerie van VWS op aangedrongen dat hoogrisico-nierpatiënten voorrang krijgen bij de coronavaccinatie. "We willen hier allemaal zo snel mogelijk aan ontsnappen." 
Marja: "Corona houdt mij dagelijks bezig, met name de vaccinatie van nierpatiënten. Alle nierenorganisaties en artsen zijn er klaar voor. Het is nu wachten op beschikbaarheid van de vaccins."

NVN updates over corona

De NVN besteedt veel aandacht aan corona in ons ledenblad Wisselwerking, in nieuwsbrieven en nieuwsberichten van nvn, en tijdens webinars en inloopspreekuren.

Info en tips op nieren.nl

Houdt ook nieren.nl in de gaten, de informatiewebsite van NVN en de Nierstichting: 

  • Actuele informatie over (de volgorde van) vaccinatie: nieren.nl
  • Zo blijft u in beweging: nieren.nl

  • Zo blijft u mentaal gezond: nieren.nl

  • Kijk het nieuwste filmpje van nieren.nl over voeding: youtube.com 

Workshops voeding, beweging en mentaal welzijn

Naar aanleiding van het WKD-thema organiseert NVN later dit jaar (juni) workshops voor nierpatiënten over voeding, bewegen en psychisch welzijn (denk aan omgaan met stress en zingeving). Meer informatie daarover volgt te zijner tijd.