Moedeloos door ziekte. Helpt de ACT-therapie?

Gepubliceerd op 30 oktober 2018

Een nierziekte brengt niet alleen lichamelijke ellende met zich mee. Ook mentaal kun je er een fikse optater van krijgen. Soms volstaat het om dit met familie of vrienden te bespreken. Als dat niet genoeg is, kan therapie je verder helpen.

Een redacteur van ons ledenblad Wisselwerking, nam de proef op de som. Hij volgde bij een psycholoog enkele sessies Acceptance & Commitment Therapy, een relatief nieuwe therapie die kortweg wordt aangeduid als ACT. ACT gaat om trainen in accepteren, je gedrag aanpassen en verder gaan. Of dit werkt? Daarover gaat een artikel in de nieuwste Wisselwerking, die dit weekend bij NVN-leden op de mat lag.

Nieuwsgierig?

Ook niet-abonnees kunnen dit verhaal lezen. Ga naar Acceptance & Commitment Therapy (ACT) getest voor Wisselwerking.

Ook bioresonantie getest

Wisselwerking probeerde naast ACT ook bioresonantie uit, een alternatieve behandelwijze. Een lezeres beschrijft hoe zij gillend gek wordt van jeuk en energietekort als gevolg van nierproblemen en een slecht werkend afweersysteem. Sceptisch, maar ook wanhopig, begon zij aan bioresonantie en schreef hier een artikel over. Tot nu toe is lichte verbetering bij haar merkbaar. 1 van haar tips: begin nooit aan zo’n alternatieve behandeling zonder overleg met uw arts en andere zorgverleners.

Nier en dier

En verder in de oktobereditie aandacht voor de band die nierpatiënten met hun (huis)dier hebben. Soms begrijpen dieren je beter dan je dierbaarste vrienden of familie. Dus is het in Wisselwerking toch nog weer even Dierendag.

Ook Wisselwerking ontvangen?

Wilt u meer weten over bovengenoemde en andere onderwerpen? Neem dan een abonnement of word lid van de NVN: 

Foto: Peter Snaterse
De jonge vrouw op de foto is geen nierpatiënt.