Nieuw overzicht: Hulpmiddelen bij het kiezen voor een behandeling


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 28 september 2023

Als je nieren nog maar voor een klein deel werken, moet je op een gegeven moment kiezen tussen niertransplantatie, dialyse of conservatieve behandeling. Dat is geen makkelijke keuze. Het gaat om ingrijpende behandelingen, met gevolgen voor je dagelijks leven. Je arts en andere zorgverleners helpen je zo goed mogelijk bij het kiezen. Aanvullend daarop kun je hulpmiddelen gebruiken.

De NVN en nieren.nl hebben daarom een nieuwe pagina ontwikkeld: www.nieren.nl/keuzehulpen. De pagina geeft een overzicht van hulpmiddelen die er zijn bij het nemen van een beslissing. Zo kan het een goede aanvulling zijn op het gesprek met de zorgverleners. De hulpmiddelen geven je een samenvatting van de medische informatie, vertellen over de voor- en nadelen en de (mogelijke) gevolgen voor je dagelijks leven.  

Welke hulpmiddelen zijn er? 

Hulpmiddelen is een breed begrip. Zo zijn er keuzekaarten en online keuzehulpen. Die geven vooral een handig overzicht van informatie en helpen je de verschillende behandelingen met elkaar te vergelijken. Op de pagina staan ook mogelijkheden om contact op te nemen met andere nierpatiënten (ervaringsdeskundigen) over bijvoorbeeld transplantatie of dialyse, of je kunt video’s bekijken waarin nierpatiënten vertellen wat de impact is van een behandeling op hun dagelijks leven. Je kunt zoveel hulpmiddelen gebruiken als je wilt en kiest zelf wat bij je past. 

Eén pagina voor meer overzicht 

Uit onderzoek van de NVN bleek dat zorgverleners een goed overzicht van hulpmiddelen missen Veel van hen verwijzen naar nieren.nl. Daarom hebben de NVN en nieren.nl ervoor gekozen om één pagina te maken met een overzicht van alle hulpmiddelen. Zorgverleners kunnen patiënten zo makkelijk doorverwijzen voor aanvullende informatie en ondersteuning bij het maken van een keuze.  

Handreiking en flyer voor zorgverleners 

Voor zorgverleners is er nu ook een handig overzicht met alle hulpmiddelen. Daar staat bij wat de hulpmiddelen zijn en waarvoor zij dienen. De handreiking is geactualiseerd… 

Verder kunnen zorgverleners hun een flyer meegeven om ze te wijzen op de pagina www.nieren.nl/keuzehulpen. Ben jij zelf zorgverlener en wil je graag flyers hebben? Die kun je hier bestellen.