Nu in Wisselwerking: ‘Mijn donornier gaat meer dan 45 jaar mee’


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 13 juni 2023

Een nier van een overleden donor gaat gemiddeld tien jaar mee. Maar de wetenschap en medische technieken staan niet stil. Het gemiddelde gaat mogelijk komende jaren omhoog. Ondertussen zijn er mensen die al meer dan veertig jaar met hun donornier doen. Is dat een kwestie van geluk, leefstijl of speelt iets anders mee?

Lees interviews hierover in de nieuwste Wisselwerking, hét tijdschrift voor en door nierpatiënten, die deze week verschijnt. De verhalen van Grietje en Wim kun je ook vast lezen op onze site:

  • Dreamteam, Grietjes donornier gaat al meer dan 45 jaar mee
  • 45 jaar bij elkaar, Artsen dachten dat Wim hooguit 18 jaar zou worden. Een transplantatie deed wonderen

En verder in dit zomerse juninummer

  • Ken je Nierteam aan Huis al? Overal in Nederland zijn deskundigen met Nierteams actief. Ze geven kleinschalige voorlichtingsbijeenkomsten waarvoor je familie, vrienden, collega’s en andere bekenden kunt uitnodigen. Zo leidt meer kennis doorgaans ook tot meer begrip. En zoek je een donor? Dan is dit met hulp van het Nierteam makkelijker met je naasten bespreekbaar te maken.  
  • 55-plussers hebben een zwakker afweersysteem dan jongere mensen. Dit heeft nadelen, maar waarschijnlijk ook een voordeel volgens wetenschappers van de Gandalf-studie. Mogelijk kunnen nierpatiënten die ouder zijn dan 55 jaar na een transplantatie met minder medicijnen toe. Dat betekent dus hopelijk ook: minder (heftige) bijwerkingen.
  • Dreigt uitval van werk door nierziekte en aanhoudende vermoeidheid? Het Steun- en Adviespunt van de Nierpatiënten Vereniging Nederland deelt tips en tricks.
  • Wat kan de NVN doen voor jongeren met nierschade? vroeg Tycho zich af: hij bruist weer van de energie, een groot contrast met de periode vóór zijn transplantatie. 

Wisselwerking juni 2023

Ook ontvangen?

De nieuwste Wisselwerking valt deze week bij onze leden op de mat. Wil je Wisselwerking ook ontvangen? Dat kan op 3 manieren: