Oproep aan nieuw kabinet: neem nierschade serieus


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 11 april 2024

Informateurs Dijkgraaf en Van Zwol kregen vandaag een dringende oproep van de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland, om nierproblemen serieus te nemen. 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben nierschade en dit aantal loopt op. 

De Nierstichting en de NVN werken samen aan innovatieve oplossingen om nierziekten in de toekomst te voorkomen, en beter te kunnen behandelen en te genezen. Ook zetten zij zich in voor meer donornieren en voor een betere kwaliteit van leven van nierpatiënten. Maar om deze doelen te bereiken hebben zij ook de politiek en de overheid nodig, stellen zij. Om dit te benadrukken stuurden de Nierstichting en de NVN vandaag een dringende oproep aan informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Wat moet het nieuwe kabinet doen?

De organisaties pleiten ervoor dat de overheid aandacht geeft aan en investeringen doet in preventie, voor vroegtijdige opsporing en behandeling van nierschade. Verder pleiten zij voor bestrijding van risicofactoren van nierschade, zoals diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht en nieronveilig medicijngebruik. Het nieuwe kabinet moet ook blijven investeren in kennis en innovatie, met name op het gebied van Life Sciences & Health, stellen de Nierstichting en de NVN. Zo blijven baanbrekende projecten mogelijk die uiteindelijk bijdragen aan oplossingen voor nierpatiënten. De Nierstichting en de NVN pleiten er tot slot voor, dat de overheid meer bestaanszekerheid biedt aan de kwetsbare groep van chronisch zieken en hun naasten.

Al bij lichte nierschade ernstige gevolgen

Dat de oproep nu komt is niet verwonderlijk: 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben nierschade. En dat aantal groeit. Als er niets gebeurt, kan nierschade wereldwijd de vijfde doodsoorzaak worden. Nierschade heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Zelfs lichte nierschade vergroot het risico op hartfalen en kan leiden tot vroegtijdig overlijden.