Patiëntadviesraad medicatie van de NVN maakt nieuwe werkwijze voor beoordeling adviesaanvragen Zorginstituut Nederland


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 11 oktober 2022

We zijn heel blij dat we als patiëntenorganisatie gevraagd zijn om ons advies te geven over de opname van medicijnen voor nierpatiënten in het basispakket van de zorgverzekering. Samen met Zorginstituut Nederland (ZIN) hebben we daarvoor een werkwijze opgesteld. 

Een adviesaanvraag van het ZIN bestaat doorgaans uit vele bladzijden wetenschappelijk onderzoek en financiële analyses. Voorheen moesten we regelmatig binnen tien dagen een advies daarover uitbrengen. Dat was zowel qua inhoud als qua tijd niet haalbaar.

Eerder betrokken

Samen met het Zorginstituut hebben we bedacht hoe dat beter zou kunnen. Zo hebben we afgesproken dat het ZIN zodra er een adviesaanvraag bij hen binnenkomt, kijkt welke patiëntenorganisaties betrokken zullen worden. Zij worden dan meteen ingelicht. Zo kunnen de patiëntenorganisaties alvast beoordelaars zoeken die goed passen bij het medicijn dat beoordeeld wordt.

We hebben een werkwijze ontwikkeld met een beperkt aantal vragen om te beantwoorden. Die is nu op een aantal dossiers uitgeprobeerd. Zowel voor de NVN als voor het ZIN leidt dat tot goede en tijdige adviezen zonder stress.

Best practice

ZIN wil deze nieuwe werkwijze als best practice inzetten en heeft ons gevraagd hem met andere patiëntenorganisaties te delen. Dat doen we natuurlijk graag. De volgende stap is dat Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) de werkwijze gaat uittesten. Na 3 dossiers evalueren we de werkwijze opnieuw en daarna zullen we hem aan iedereen die dat wil beschikbaar stellen. Met de Patiënten Federatie Nederland maken we afspraken hierover. 

Lees ook

  • Wat de NVN doet op het gebied van medicatie