Presentatie Routekaart Nierdonatie en Transplantatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 15 juni 2023

Vandaag is op het jaarlijkse congres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV) de Routekaart Nierdonatie en Transplantatie gepresenteerd. De Nierstichting, NVN en professionals streven gezamenlijk naar een betere toegang, transplantaatoverleving en levenskwaliteit voor nierpatiënten. De gezamenlijke routekaart dient komende jaren als basis voor onderzoek en innovatie, en verdere verbetering van de toegang tot en de kwaliteit van de transplantatiezorg.

Nog steeds wordt ongeveer 65% van de patiënten met eindstadium nierfalen behandeld met dialyse. Voor een groot deel wordt dit veroorzaakt door een tekort aan donornieren. Om dit tekort op te lossen is zowel het aanbod aan donornieren (zowel postmortaal als bij leven) als de levensduur van een donornier (transplantaatoverleving) cruciaal. 'Met de invoering van de Donorwet zal het aantal postmortale donornieren naar verwachting toenemen en ook via nierdonatie bij leven worden jaarlijks ongeveer 500 transplantaties uitgevoerd. Maar hiermee is het tekort aan donororganen nog niet opgelost', aldus Mariëtte Kraayvanger (Programmamanager nierfunctievervangende behandelingen).

Betere transplantaatoverleving voor minder hertransplantaties

De lange termijn transplantaatoverleving is de afgelopen 20 jaar nagenoeg niet verbeterd. Daarom zetten wij ook in op verbetering van de transplantaatoverleving waardoor er minder donornieren worden afgestoten en dus minder hertransplantaties nodig zijn. Op dit moment vinden op het gebied van de transplantatiezorg verschillende interessante (medisch-technologische) ontwikkelingen plaats die kansen bieden voor verbetering van de lange termijn transplantatiezorg. Zoals machineperfusie, regeneratie, betere HLA-matching en risicostratificatie. Dit draagt ook bij aan de verbetering van de levenskwaliteit van transplantatiepatiënten en hun deelname aan het maatschappelijke leven.

Naast een goede toegang tot transplantatie en optimale zorg (op maat) hebben patiënten en donoren behoefte aan eerlijke en volledige informatie afgestemd op de behoefte en fase waarin zij zich bevinden. Ook is behoefte aan begeleiding en ondersteuning met aandacht voor emotionele en psychosociale aspecten. De knelpunten die zowel patiënten als (potentiële) donoren ervaren bieden mogelijkheden voor verbetering.

Routekaart: samen op weg naar meer succesvolle transplantaties

Om deze doelen te bereiken heeft de Nierstichting samen met professionals op het gebied van transplantatie de Routekaart Nierdonatie en Transplantatie ontwikkeld die de komende jaren als basis dient voor onderzoek en innovatie, maar ook voor de andere activiteiten.

Een groep niertransplantatiepatiënten en nierdonoren van de NVN is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de routekaart, als ervaringsdeskundigen hebben zij immers een unieke visie op nierdonatie en transplantatie. Zo is ervoor gezorgd dat de routekaart ook echt aansluit bij de behoeften van de patiënt en donor.

Gericht op verbetering van de toegang tot transplantatiezorg en door een gezamenlijke investering in innovatief onderzoek en verdergaande samenwerking kunnen we met alle relevante partijen de komende 10 jaar nog veel winst behalen voor de patiënt, en de zorg voor donoren verder verbeteren!