Subsidieregeling voor levende donoren onderzocht en verbeterd


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 25 juni 2021

Wie bij leven een orgaan of weefsel doneert kan een beroep doen op een subsidieregeling, zodat er geen financiële barrières zijn voor de donatie. Onderzoeks- en adviesbureau KWINK groep evalueerde deze Subsidieregeling Donatie bij Leven in de periode van 2016 tot 2020. De NVN werkte mee aan de evaluatie. De belangrijkste conclusie is dat de regeling toereikend is en de gebruikers die positief vinden.

KWINK groep onderzocht of de regeling inderdaad de financiële belemmeringen tegenging. Ook evalueerde KWINK de uitvoering en houdbaarheid van de regeling. De NVN droeg bij aan dit onderzoek. Het eindrapport van de evaluatie is in mei openbaar gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (zie rijksoverheid.nl).

De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat de regeling voor de meeste donoren toereikend is om financiële barrières weg te nemen. De regeling is sinds 2016 verbeterd en de uitvoering ervan wordt als goed ervaren.

KWINK groep ontdekte ook dat sommige donoren nog knelpunten ervaren in de hernieuwde regeling. Zo is de vergoeding voor zzp’ers soms onvoldoende om alle vaste lasten te dekken. Ook bestaat soms onduidelijkheid over welke kostenposten declarabel zijn en is het lastig om het aanvraagformulier in te vullen.

Uit het onderzoek rolden een aantal aanbevelingen, die de knelpunten moeten oplossen. En die worden uitgevoerd. 

Lees meer over de aanbevelingen op KWINKgroep.nl