Zoutarm recept: frisse kool-wortelsalade


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 03 september 2021

Het mooie weer heeft even op zich laten wachten. Maar met een mooie week voor de boeg, komt dit zomerse bijgerecht waarschijnlijk goed van pas. Het is zoutarm en niet duur!

Diëtist Jolien Vijzelaar: ‘Een lekkere salade hoort bij een barbecue of zomerse maaltijd. Deze frisse koolsalade bevat gezonde vetten uit de ongezouten notenmix. De noten zorgen voor een extra smaaksensatie door de harde bite. De keuze voor dressing met mosterd of yogonaise laat ik aan jou.’

Je hebt nodig voor 6 personen

  • 1 zak á 300 gr witte kool
  • 1 zak á 150 gr geraspte wortel
  • 4 eetlepels ongezouten notenmix
  • 3 of 4 schijven ananas

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels olie
  • 1 of 2 eetlepels mosterd of yogonaise (zelfgemaakt of uit een pot)
  • peper en knoflookpoeder (of verse knoflook) naar smaak
  • citroensap

Bereiden

  • Meng de witte kool en de wortel in een grote kom door elkaar.
  • Hak daarna de noten in kleine stukjes en snijd de ananasschijven ook in stukjes.
  • Voeg dan de gesneden noten en ananas toe aan de schaal met de witte kool en wortel.
  • Voor de dressing vermeng je de olie met de mosterd of yogonaise. Je kunt er naar eigen smaak peper en knoflookpoeder doorheen mengen. Proef tussentijds om de juiste smaak te krijgen.

Tip:

Je kunt de kool-wortelsalade wat frisser maken door er citroensap overheen te sprenkelen.

Budgettips bij dit recept

  • De prijs voor dit gerecht is slechts € 1,40 per persoon. Vind je het leuk om groenten te snijden en kost je dat niet teveel energie? Dan kun je ongesneden witte kool en wortels kopen. Ongesneden groenten zijn in verhouding altijd goedkoper dan gesneden groente.
  • De noten kun je vervangen door zongedroogde tomaat. Je zou ook mozzarella kunnen toevoegen in plaats van de noten. Let op: zongedroogde tomaten bevatten veel kalium.
  • Serveer de dressing apart van de salade, zo kan iedereen zelf de gewenste hoeveelheid dressing door de salade doen. Daarnaast kun je de salade op deze manier langer bewaren, wat voedselverspilling voorkomt en geldbesparing oplevert.        

Bevat per persoon

  • 293 kcal
  • 5,8 gr eiwit
  • 364 mg kalium
  • 12,4 gr koolhydraten
  • 0,2 gr zout
  • 128 mg fosfaat

Voedingsbuddi€ aan de kook

Jolien is (budget)diëtist met aandacht voor ‘gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’. Zij heeft een niertransplantatie ondergaan.

Meer recepten