Keuzehulp dialyse is online!


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 10 december 2019

De NVN heeft samen met Zorgkaart Nederland de online Keuzehulp Dialyse ontwikkeld. Met de keuzehulp ziet u, op basis van de door u zelf ingevulde wensen, welk dialysecentrum of ziekenhuis met dialysezorg het best bij u past.

Waarom een keuzehulp?
Dialyseren is op meer dan 100 locaties in Nederland mogelijk. Maar het aanbod aan behandelvormen, dienstverlening en service is niet overal hetzelfde. Dat maakt dat er voor de patiënt veel te kiezen is.

Maar hoe maak je de keuze, als je op zoek bent naar een (nieuw) dialysecentrum? Uiteraard is er informatie te vinden op de websites en in folders van de centra. Patiënten gaven echter aan dat het daarmee erg lastig en omslachtig is om een goede vergelijking en keuze te maken. Dit was voor ons de aanleiding om de Keuzehulp dialyse te ontwikkelen: één plek waar objectieve informatie over alle centra te vinden en te vergelijken is.

Is er écht iets te kiezen dan?
Laten we voorop stellen dat de kwaliteit van de zorg bij alle centra hoog is. Maar dialyse heeft zo’n impact op het leven van de patiënt dat het extra belangrijk is dat hij kan kiezen voor een centrum en een aanbod dat het best bij zijn wensen past.

Dat kan gaan over dialysevormen, trainingen, maaltijden, parkeermogelijkheden of faciliteiten die tijdens de dialyses worden aangeboden. Zo kan het zijn dat een patiënt net een dialysevorm of training kiest die het dichtstbijzijnde centrum of ziekenhuis niet aanbiedt. Dan is het goed om het aanbod van andere dialysecentra in de buurt te kunnen vergelijken en die vergelijkingsinformatie mee te nemen naar de arts. Zij kunnen dan samen een bewuste keuze voor een centrum maken.

Waar kan de keuzehulp nog meer bij helpen?
Met de keuzehulp kan de patiënt niet alleen dialysecentra vergelijken. De keuzehulp is ook een hulpmiddel om zijn wensen kenbaar te maken. Zo kan hij een dialysecentrum laten weten dat hij bepaalde diensten op prijs stelt. Diensten die andere centra wel bieden, maar zijn centrum (nog) niet, zoals bijvoorbeeld nachtdialyse. Voor de centra is het heel nuttig om dit te horen. Wellicht is een uitbreiding van behandelvormen, dienstverlening en service in de toekomst mogelijk.

Nou is het natuurlijk goed om alle diensten op een rijtje te hebben, maar ik vind de ervaring van andere patiënten ook belangrijk.
Als andere patiënten hun oordeel hebben gegeven over een dialysecentrum, dan zie je de gemiddelde score in de keuzehulp staan. Het mooie is dat patiënten op zorgkaartnederland.nl ook zelf kunnen aangeven wat zij van hun dialysecentrum vinden. Ze kunnen een cijfer geven en hun ervaring kort beschrijven. Daarmee kunnen andere patiënten en het dialysecentrum hun voordeel doen.

Hoe is de keuzehulp er gekomen?
De keuzehulp is tot stand gekomen met inbreng van circa 150 dialysepatiënten. Hen is gevraagd wat zij belangrijk vinden bij dialyse. Op basis van hun antwoorden is de inhoud van de keuzehulp vastgesteld. Het is écht een gezamenlijke inspanning geweest!

Hoe werkt het?
De Keuzehulp dialyse is online te bekijken. In 3 stappen is te zien wat dialysecentra in huis hebben:

  • Ga naar keuzehulpen.zorgkaartnederland.nl/dialyse/. Daar geef je eerst je woonplaats op en het maximaal aantal kilometers dat je naar de dialyse wilt rijden.
  • Kies een dialysecentrum om te zien wat het te bieden heeft.
  • Of zet vinkjes voor enkele dialysecentra (maximaal 3). De vergelijkingshulp toont daarna het aanbod van de 3 ziekenhuizen of dialysecentra overzichtelijk naast elkaar.

Hoe weet ik of de gegevens nog kloppen?
Nu de Keuzehulp klaar is, blijven we een vinger aan de pols houden: de gegevens worden elk jaar uitgevraagd aan alle dialysecentra en ziekenhuizen met dialysezorg in Nederland.

Ga snel naar: