Maak je gebruik van de Wmo? Deel je ervaringen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 13 februari 2025

De huidige Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bestaat inmiddels tien jaar. En toch komen knelpunten bij de uitvoering van de Wmo nog veel voor. Ieder(in) - de netwerkorganisatie van mensen met een beperking of chronische zieke - start daarom een meldactie. Daarmee willen ze beter in beeld krijgen of de Wmo passend is voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Heb je ervaring met de Wmo? Doe dan mee. 

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor veel van de ondersteuning die mensen met een beperking krijgen. Al die tijd zijn er twijfels geweest of dit wel een goede keuze is geweest. Want er kwamen klachten over bureaucratie, geen of te weinig ondersteuning, gebrek aan kennis en grote verschillen in ondersteuning tussen gemeenten. Aan de andere kant zijn er volgens gemeenten ook veel tevreden Wmo-gebruikers.

Al met al wordt het volgens Ieder(in) hoog tijd om uit te zoeken of de Wmo voor mensen met een beperking of chronische ziekte wel voldoet. Krijgen ze voldoende ondersteuning en kunnen ze met die ondersteuning ook meedoen aan de maatschappij?

Doe mee en vul de vragenlijst in

Heb je in 2024 via je gemeente gebruik gemaakt van een Wmo-voorziening? Zoals: dagbesteding, individuele begeleiding, een hulpmiddel, woningaanpassing, huishoudelijke hulp of een vervoersvoorziening. Of heb je in 2024 een Wmo-voorziening aangevraagd?

Dan nodigen we je graag uit om je ervaringen te melden via de vragenlijst 'Ervaringen met de Wmo'. Zowel goede als slechte ervaringen zijn welkom! Invullen kan tot 25 februari. 

Liever telefonisch?

Als je hulp nodig hebt bij het invullen van de vragenlijst, kan je bellen met het meldpunt van Ieder(in): 085 – 4007022.  Zij zijn bereikbaar op maandag t/m donderdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur

Wat gebeurt er met de uitkomsten?

De uitkomsten gebruikt Ieder(in) voor de lobby. Zo is de overheid zelf ook bezig om opnieuw naar de Wmo te kijken, omdat steeds meer ouderen een beroep gaan doen op de Wmo door de vergrijzing. Voor dit Meerjarentraject Wmo geeft Ieder(in) ook input.

Steun- en adviespunt

Heb je problemen met sociale voorzieningen, inkomen, werk of scholing? Ons Steun- en adviespunt (STAP) kan je helpen! Lees wat STAP voor je kan doen.