Fijn contact met anderen. Hoe doe jij dat?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Sociaal contact is essentieel voor je welzijn. Of het nu met familie, vrienden, klasgenoten, collega’s of je partner is: verbinding met anderen draagt bij aan je gezondheid. Jacqueline, Berber en Jelle geven opnieuw een beeldend inkijkje in hun levens.

Foto's: Sander Koning, Lisa Berkhuysen en privébezit

Jelle is de jongen in de oranje jas.

Jelle & friends niet al zijn klasgenoten en vrienden weten dat Jelle een nierziekte heeft en een niertransplantatie heeft gehad. Veel plezier beleven hij en zijn vrienden aan het spel Dungeons & Dragons.

Daarnaast eisen school en zijn havo-examen dit jaar veel aandacht op. Vakanties met zijn familie bieden Jelle gezellige ontspanning.

Jacqueline is de dame in het midden.

JACQUELINE heeft niet alleen steun aan haar partner Cuno, die ook nierschade heeft. Gezelligheid met vriendinnen leidt af van de problemen die door nierziekte op haar pad komen.

Samen kaasfonduen, op vakantie, koffie drinken, kroelen met haar katten... Jacqueline geniet daarvan.

Elk jaar viert BERBER op de dag van haar niertransplantatie haar nierverjaardag met haar zus die haar  drie jaar terug een nier heeft geschonken.

Vanwege haar nierschade en studie kwam ze niet, zoals veel leeftijdgenootjes, toe aan sporten. Na haar transplantatie heeft ze het sporten intensiever opgepakt. Dat geeft haar vertrouwen om ook daten meer op te pakken. Verder maakt Berber veel lol met vriendinnen en medestudenten.

Met hen doet ze leuke dingen, zoals een citytrip maken naar Londen.

Eenzaam?

Toch heeft Berber zich door haar gezondheidsproblemen ook eenzaam gevoeld. Lees online wat zij daarover zegt.

Nieuwe contacten

Gespreksgroep nieren.nl

Voor het opdoen van nieuwe contacten zijn er op nieren.nl gespreksgroepen waaraan je kunt deelnemen. 

Facebookgroep NVN

Voor het opdoen van nieuwe contacten is er een Facebookgroep van de NVN:
NieuweMensenOntmoeten. Juist nu.

Hier vinden nierpatiënten nieuwe vriendschappen, een wandelmaatje, een reisgenoot en misschien wel een potentiële liefdesrelatie.

Daten

Nieuwsgierig naar ervaringen over daten en nierziekte? Lees dan onze columns over daten.