Passie voor koken


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Ze woont in het Westland, temidden van kassen bomvol verse groenten, felgekleurde bloemen en prachtige planten. Met name die verse groenten zijn van belang voor foodblogger Evelien (50) die al vanaf haar jeugd diabetes heeft: ‘Bij mij werd diabetes type 1 vastgesteld toen ik negen was. Type 1 overkomt je en dat heb je verder niet in de hand. Type 2, vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd, heb je tot op zekere hoogte wél in de hand. Deze vorm van diabetes kun je met een gezondere leefstijl zelfs remmen.

Voor beide types gelden sowieso dezelfde leefregels, bijvoorbeeld dat je beter kunt kiezen voor een verse maaltijd dan voor voedingsproducten uit zakjes en pakjes. Diabetes is een ernstige ziekte omdat het op zoveel vlakken schade kan aanrichten. Aan je ogen, je nieren, je vaten.’

Augurkennat tegen de dorst

‘Eén van de bekendste symptomen van diabetes is de bijna onlesbare dorst en het vele plassen; bij mij was het niet anders. Ik dronk zelfs augurkennat om mijn dorst tegen te gaan. Ook vermoeidheid speelde mij parten. Ik was zo’n kind dat altijd moe en lamlendig op de bank lag.

Eerst werd gedacht dat er met mij niet zo veel aan de hand was, maar toen ik maar niet beter werd, stuurde mijn huisarts me naar het ziekenhuis waar ik vervolgens drie weken moest blijven. Ik moest van alles leren uitrekenen om te weten hoeveel insuline ik moest spuiten. Tegenwoordig heb je daar van die insulinepennen voor. Helaas bleek ik moeilijk instelbaar en had ik vaak last van lage bloedsuikers. Uiteindelijk leidde dat rond mijn 25ste tot nierschade.

‘Mijn nier was als een vergiet. Hoe groter de gaatjes, hoe meer eiwitten je verliest’

Kijk, je nier is een vergiet en als de gaatjes groter worden, is er op den duur geen redden meer aan, want door die gaatjes verlies je steeds meer eiwitten. Dus belandde ik op de wachtlijst voor een nieuwe nier, maar ook voor een alvleesklier. Omdat mijn alvleesklier geen insuline meer produceerde, zou alleen een niertransplantatie niet afdoende zijn.

Inmiddels heb ik één nieuwe nier en één nieuwe alvleesklier van een en dezelfde overleden donor. Het kwam trouwens wel als een grote schok toen ik hoorde dat ik nierschade had, want daarmee viel mijn kinderwens in duigen. Je nieren moeten namelijk tijdens een zwangerschap dubbel zo hard aan het werk en dat kan risicovol zijn voor jezelf en je (ongeboren) kindje.’ 

Foodblog

‘Nu ben ik zoveel jaar verder en berust ik in mijn gezondheidssituatie. Ik heb voldoende energie om me te wijden aan mijn passie voor koken. Destijds werd ik niet echt begeleid als het om passend eten ging. Ik moest het allemaal zelf uitzoeken.

Toen corona zich aandiende, had ik ineens tijd zat en zie daar, mijn foodblog was geboren. In mijn recepten hou ik er rekening mee dat er niet te veel zout in zit. Er zijn gelukkig veel alternatieven en kruidenmerken die daar op inspringen. Maar een camembertje uit de oven moet af en toe ook kunnen, toch?’


Gezellige recepten

De foodblogs van Evelien vind je op www.gezelligerecepten.nl


Diabetes en nierfalen

Door diabetes kunnen je nieren minder goed gaan werken. Hier merk je in het begin niets van. Het risico is groter als je al jaren diabetes hebt. Nierschade door diabetes heet ook wel nefropathie. Dit ontstaat bij ongeveer 30% van de mensen met diabetes.

Diabetes na niertransplantatie

Andersom komt ook voor: diabetes na een niertrans-plantatie: je kunt dan diabetes krijgen als bijwerking van enkele anti-afstotingsmedicijnen, zoals Prednison en Prograft. Zodra je minder medicijnen nodig hebt om afstoting tegen te gaan, kan de diabetes overgaan.


Tekst: Sharida Mohamedjoesoef / Foto's: Petra Frings

In het tijdschrift Nier Magazine (voorheen Wisselwerking) kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen. Wil je kennismaken met Nier Magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.