NVN betrokken bij opzet kwaliteitssysteem transplantatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 07 maart 2024

Eind maart 2024 start de bouw van een kwaliteitssysteem voor niertransplantatie. In Nederland bestaan al wel enkele losse registraties van transplantatie, maar die zijn niet met elkaar verbonden. Het doel van het nieuwe kwaliteitssysteem is om van alle verzamelde gegevens te leren en zo de transplantatiezorg te verbeteren.

Bekend zijn bijvoorbeeld de wachtlijstgegevens van Eurotransplant en de cijfers van de Nederlandse Orgaan Transplantatie Registratie (NOTR). Door nu alle gegevens van voor, tijdens en na de transplantatie samen te voegen in één systeem, en deze gelijk uit te breiden, kan beter inzicht worden gekregen in de kwaliteit van zorg.

Ook kan men zo beter het effect van nieuwe ontwikkelingen onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan machineperfusie waarmee organen op een andere manier bewaard worden buiten het lichaam. Of het feit dat mensen op steeds oudere leeftijd een nier ontvangen of doneren. Heeft dat effecten op de kwaliteit van de nier, of bijvoorbeeld op de kwaliteit van het leven van deze mensen?

Visitatie

Aansluitend op de registratie zal ook een visitatiesysteem worden opgezet. Daarbij bezoekt een team van zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers de centra, om het kwaliteitssysteem te controleren en in gesprek te gaan over de uitkomsten. Hierbij wordt ook gekeken naar de ervaringen vanuit het project Visitatie van dialysecentra

Samenwerking

De organisaties die het kwaliteitssysteem opzetten zijn het Landelijk Overleg Niertransplantatie (LONT), Nefrovisie, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) en de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

De NVN zorgt voor de inbreng van het patiëntenperspectief.