NVN reageert op afwegingskader voor opname van zelfzorggeneesmiddelen in het basispakket


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 15 augustus 2023

De NVN heeft op 14 augustus gereageerd op een voorstel van Zorginstituut Nederland voor een afwegingskader, een soort leidraad, waarmee voortaan kan worden bepaald welke zelfzorggeneesmiddelen worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Voor nierpatiënten is dit afwegingskader van belang: veel van hen gebruiken zelfzorggeneesmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen als kalium en magnesium die vaak onderdeel van hun behandeling zijn.

We laten in onze brief aan Zorginstituut Nederland weten ons grotendeels te kunnen vinden in de uitgangscriteria van het Afwegingskader noodzakelijk te verzekeren zorg. Ze geven richting, maar ook de mogelijkheid om rekening te houden met specifieke (risico)groepen of omstandigheden.

Aandachtspunten

We zien echter een aantal aandachtspunten:

  • We willen graag concreter beschreven zien hoe uitzonderingen voor specifieke (risico)groepen worden beoordeeld. Dit proces dient maximaal transparant te zijn en reproduceerbaar.
  • We maken ons zorgen over de inclusiviteit voor onze achterban, als de regeldruk voor zorgprofessionals toeneemt door ingewikkelde procedures bij uitzonderingen. Wij willen graag weten hoe wordt voorkomen dat patiënten met minder vaardigheden de dupe worden van de procedure.

Ook vragen we om de patiëntenparticipatie bij het beoordelen van middelen voor nier- en transplantatiepatiënten goed te beleggen. Onze patiëntadviesraad Medicatie biedt aan ZIN over opname van deze middelen in het basispakket te adviseren.

Onderdeel van de behandeling

De minister van VWS heeft het Zorginstituut begin dit jaar gevraagd een afwegingskader op te stellen. Dit kader is in eerste instantie bedoeld voor zelfzorggeneesmiddelen, maar het moet ook breder toepasbaar zijn. 

Voor nierpatiënten is dit afwegingskader van belang: veel van hen gebruiken zelfzorggeneesmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen als kalium en magnesium die vaak onderdeel van hun behandeling zijn. De kosten kunnen hoog oplopen als zij deze middelen zelf moeten betalen.

Onrust

Eerder dit jaar was er veel onrust toen bekend werd dat vitaminen, mineralen en paracetamol uit het basispakket zouden verdwijnen. De NVN en de Nierstichting tekenden hier gezamenlijk bezwaar tegen aan. De beslissing heeft ZIN later weer teruggedraaid. De reden hiervoor was niet helemaal duidelijk, ze spraken over een ‘onjuiste mededeling’. Met dit afwegingskader hopen we dat dit soort beslissingen, die veel stof doen opwaaien, voortaan kunnen worden voorkomen.

Lees ook

Lees ook