Pilot ‘Patiëntenparticipatie bij visitatie dialysecentra’ nu echt van start


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 10 mei 2022

Na een vertraging van 2 jaar door corona vindt deze week de eerste visitatie-nieuwe-stijl plaats: niet alleen een nefroloog en verpleegkundige beoordelen morgen een dialysecentrum, voor het eerst kijken ook patiënten mee.

Om de centra te kunnen beoordelen, heeft de NVN 5 ervaringsdeskundigen (patiënten) opgeleid. Voorafgaand aan de visitatie interviewen zij patiënten van het dialysecentrum over de zorg die er wordt geboden.

Extra informatie over de zorg

Door patiënten met andere patiënten te laten praten, verwachten we dat de visitatie meer oplevert; dat er extra of andere informatie beschikbaar komt, ook voor het centrum zelf.

Dat kan zijn over alles wat al heel goed gaat in het centrum, maar ook over dingen in de zorg die mogelijk verbeterd kunnen worden.

Over het project

De kwaliteit van de zorgverlening van een dialysecentrum wordt elke 3 jaar gemeten.  Dit gebeurde altijd door een visitatieteam van een nefroloog en een gespecialiseerd verpleegkundige.

Nefrovisie (het kwaliteitsinstituut voor de nefrologie) heeft de NVN gevraagd deel te nemen aan de pilot ‘Patiëntparticipatie bij visitatie van dialysecentra’. In het project wordt het visitatieteam uitgebreid met patiëntvertegenwoordigers.

Het doel van de pilot is te verkennen wat een goede werkvorm zou zijn voor het visiteren in deze nieuwe samenstelling. En om te leren of zo’n nieuwe werkwijze leidt tot betere inzichten en andere/hogere kwaliteit van zorg. 

4 visitaties

In 2022 vinden er 4 visitaties plaats waarbij patiënten meekijken: 2 in het voorjaar en 2 in het najaar, in dialysecentra verspreid over het land. Per centrum worden 4 patiënten geïnterviewd. Zij doen verschillende dialysevormen, zoals hemodialyse, peritoneale dialyse en thuisdialyse.