Vervolgonderzoek moet het patiëntenperspectief bij de visitatie van dialysecentra blijvend inbedden


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 07 maart 2024

In de Nederlandse dialysecentra vindt elke 3 jaar een kwaliteitscontrole plaats. Een team van artsen en verpleegkundigen controleert dan de kwaliteit van de dienstverlening. Tussen 2019 en 2022 vond het project Visitatie van dialysecentra plaats. In een pilot werd gekeken of het uitbreiden van de teams met een ervaringsdeskundige patiënt meerwaarde oplevert. De verwachting was dat de meningen van patiënten dan beter worden meegenomen in de uitkomsten.  Deze pilot werd opgezet in nauwe samenwerking met de NVN en werd uitgevoerd bij 4 dialysecentra.

Een van de conclusies was dat deelname van ervaringsdeskundige aan de visitatie inderdaad meerwaarde heeft, maar dat er een aantal organisatorische verbeteringen moet worden doorgevoerd om het een duurzaam initiatief te maken. Daarom wordt in 2024 gestart met een vervolgproject waarin de sterke punten van de eerste pilot worden behouden en tegelijkertijd  de organisatie efficiënter wordt ingericht.

De opzet

Het project wordt uitgevoerd bij 4 dialysecentra. Deelname aan het project door dialysecentra is facultatief.

Voorafgaand aan de visitatie nemen ervaringsdeskundigen interviews af met patiënten die behandeld worden met verschillende vormen van dialyse. Om een representatief beeld te krijgen, is een goede selectie van patiënten voor deze interviews cruciaal. De selectie en werving van patiënten voor deze interviews wordt daarom samen met de dialysecentra gedaan.

Het verslag van de interviews ontvangen de visitatoren vóór de visitatie. De verwachting is dat dit verslag hen helpt om tijdens visitatie aandacht te geven aan bepaalde aspecten die uit interviews naar voren zijn gekomen. En dat zo het patiëntenperspectief meegenomen wordt in de uiteindelijke conclusies van de visitatiecommissie.

Looptijd en vervolg

Het project start eind maart 2023 en wordt in 2024 afgesloten.

Afhankelijk van de evaluatie zal beoordeeld wordt of deelname van ervaringsdeskundigen een vast onderdeel van de visitatie moet gaan worden.  

Meer weten?

Dit project wordt uitgevoerd door Marliek Coppens namens de NVN en Linda Eshuis namens Nefrovisie.

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties dan kun je contact met hen opnemen via coppens@nvn.nl en l.eshuis@nefrovisie.nl.

Lees meer