Sushibowl met zalm


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Augustus 2018

Lekker een mooie dag, geen tijd en/of zin om lang in de keuken te staan en toch trek in iets lekkers? Deze bowl is dan een uitkomst. En, niet onbelangrijk, het staat feestelijk op tafel. Dit recept zag ik op www.culy.nl.

Kanttekening van onze diëtist: in dit recept zit veel eiwit, omdat de hoeveelheid zalm erg ruim is. Ook zit hier veel kalium in, omdat de hoeveelheid natriumarme sojasaus eveneens ruim is. Goed alternatief voor de natriumarme sojasaus is er helaas niet.

Ingrediënten

Voor 2 personen hebt u nodig:

  • 200 gr bruine of witte rijst of sushirijst
  • 300 gr verse zalmfilet
  • 50 gr waterkers (veldsla kan ook)
  • 175 gr gepelde edamame bonen (sojabonen)
  • 1 avocado
  • 1 tot 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 tot 2 eetlepels natriumarme sojasaus
  • 3 tot 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel wasabipasta
  • 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes

Bereiding

  • Kook de rijst van tevoren en laat deze afkoelen. U kunt voor dit recept ook prima left- over witte rijst gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg een flinke zalmmoot in een ovenschaal en gaar deze in ongeveer 10 minuten: het midden mag nog een beetje rauw zijn (als de zalm vers is).
  • Snijd de avocado in plakjes.
  • Meng de afgekoelde gare rijst met rijstazijn en sojasaus.
  • Meng 3 tot 4 eetlepels mayonaise met ongeveer 1 theelepel wasabipasta.
  • Verdeel de waterkers (veldsla) over twee kommen.
  • Leg hierop de rijst, de edamame boontjes, de plakjes avocado en de zalm.
  • Bestrooi met zwarte sesamzaadjes. Serveer met de wasabimayonaise.

Bevat per persoon

  • Eiwit: 53 g
  • Zout: 0,6 g
  • Kalium: 2910 mg
  • Fosfaat: 815 mg

Met dank aan Monique Hoogerwerf (diëtst Meander Medisch Centrum in Amersfoort/St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein) voor de berekening van de voedingswaarden.

Foto: Nico van Velden

 

Frans is amateurkok en redacteur van ons tijdschrift Nier magazine. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk ook