Vietnamese lenterolletjes

Goi cuon, een Vietnamese lenterol is een ideale traktatie tijdens feestelijke momenten. Dit is een makkelijk te bereiden snack die ook nog eens gezond en lekker is. Varieer met verschillende groentes die rauw te eten zijn. Zelf bereide vlees, vis, gevogelte en groenten zijn ook te gebruiken.

Tip: gebruik voor de vulling geen dunne sauzen zoals soja saus. De rol kan dan te zacht worden en scheuren. En ga voor de dipsaus niet te scheutig om met de soja- en vissaus: anders krijgt u al snel te veel zout binnen.

Komt u er niet uit met de uitleg van de bereidingswijze? Van de bereiding heeft Taurai een filmpje gemaakt: Vietnamese lenterol goi cuon.


Voor 10 springrolls hebt u nodig

  • rijstvellen +/- 10 stuks
  • gerookte kipfilet: circa 20 gram per vel (alternatieven zijn tonijn uit blik of zelf gebakken en zelf gekruide kipfilet)
  • 2 wortels
  • ½ komkommer
  • 2 avocado’s
  • 1 bosui
  • 5 gr bieslook

Vulling voor in de lenterolletjes:

  • 2 el magere yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • eventueel 1 tl Sriracha, een pittige friszure saus die te koop is in de supermarkt 

Dipsaus:

  • 1 tl poedersuiker
  • 1 tl vissaus
  • 2 tl sojasaus
  • 1 citroen
  • optioneel: chilivlokken of Spaanse chilipeper

Bereiden

  • Snijd de wortel en komkommer in dunne stroken van ongeveer 4 cm. Gebruik hiervoor het liefst een keukenmachine of een mandoline (snij-apparaatje).
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes, snijd de bieslook fijn. Pel de avocado en snijd deze in reepjes. Snijd de gerookte kip in blokjes van ongeveer een ½ cm.
  • Om de saus voor de vulling (Sriracha mayo) te bereiden, mixt u de magere yoghurt met mayonaise en eventueel Sriracha.
  • Dan maakt u de dipsaus: rasp de citroen, mix het sap van de citroen met de sojasaus. Het kan zijn dat u meer saus nodig hebt. Dan kunt u de verhouding aanhouden van 2 tl soja op een halve citroen.
  • Dan volgt het vullen van de rijstvellen:  de vellen zijn droog en broos. Om ze te kunnen oprollen, maakt u ze eerst nat: doe wat water op een bord en dompel het rijstvel erin onder. Wacht een paar seconden, haal dan het vel uit het water en leg plat neer.
  • Leg de wortel, avocado, bieslook en kip als een streep in het midden van het rijstvel. Laat aan de zijkanten voldoende ruimte om het vel naar binnen te vouwen.
    Doe er een laagje vullingsaus overheen en klap dan de zijkanten over de vulling heen. Druk het strak aan. Rol het geheel op, totdat een loempia is gevormd.

Bevat per persoon

  • 0,7 g zout
  • 5,78 gr eiwit
  • 312,3 mg kalium
  • 81,4 mg fosfaat 

Meer zoutarme recepten

  • Taurai heeft een niertransplantatie ondergaan, is foodvlogger en kookt regelmatig een zoutarm gerecht voor Wisselwerking en onze website.
  • Meer recepten van Taurai staan op www.fijnproever.nl.