Rozengeur en maneschijn?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Februari 2021

Een transplantatie kan je leven enorm veranderen. Dit heeft nogal eens gevolgen voor de relatie tussen een patiënt en zijn of haar partner. Soms is die partner ook nog de donor. De veranderingen ontstaan bijvoorbeeld doordat een donor vindt dat de ontvanger van zijn of haar nier onvoldoende zorg draagt voor de donornier. Relatieproblemen kunnen ook ontstaan, doordat de focus niet meer op het ziek zijn van een van de partners ligt.

Dit overdenkend, had ik gisteren een voornamelijk droevige poli. De eerste patiënte was mevrouw Baden (64): 4 jaar geleden heeft zij een transplantatie gehad. De tranen kwamen al snel, omdat haar relatie bleek te zijn verbroken na een eerdere proefscheiding in het begin van het jaar. Dit was de keuze van haar man geweest, omdat hun contact erg was veranderd sinds de transplantatie. Na de transplantatie kreeg mevrouw met complicaties te maken. En als bijwerking van de anti-afstotingsmedicatie kreeg zij ook nog eens insulineafhankelijke diabetes mellitus. De focus bij haar was juist nog niet van het ziek zijn af.

Een uur later sprak ik mevrouw Antonius (44). Zij had net besloten te gaan scheiden. Een heftig traject, maar mevrouw staat helemaal achter haar keuze. Sinds haar transplantatie heeft ze veel meer energie. Ik wilde steeds dingen doen en ondernemen. En mijn man zei steeds maar: Wat ben je veranderd, je bent je zelf niet meer.

'Ik ontdek nu eigenlijk weer wie ik was, en wie ik leuk vind om te zijn. Ze vertelde verder dat in hun relatie haar ziekte altijd centraal had gestaan. Maar sinds de operatie ging alles zo goed, dat die focus helemaal weg was, en ze ruimte had gekregen om stil te staan bij de problemen die er in haar relatie de laatste jaren eigenlijk steeds waren geweest. Maar voordat ze de transplantatie onderging, had ze geen energie gehad om die problemen aan te pakken. Ik heb een tweede leven gekregen, en dat wil ik niet uitzitten met een relatie die niet loopt. Ik wil weer opbouwen. Dappere keuze.

Zo zie je dat een transplantatie niet alleen maar rozengeur en maneschijn brengt.

Margriet de Jong is internist-nefroloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, zij richt zich met name op transplantatienefrologie. Daarnaast doet Margriet onderzoek naar nieuwe medicatie bij transplantatiepatiënten.

In ons ledenblad Wisselwerking schrijft ze elke twee maanden een column.