Medicatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Tekorten bij de apotheek. Medicijnen die uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald (dreigen te) worden of er niet in opgenomen worden. Een ander merk bij de apotheek krijgen. Of mogelijke bijwerkingen van medicatie. De meeste nierpatiënten zijn afhankelijk van medicijnen, maar ondervinden regelmatig hobbels bij het gebruik ervan. Ook als het om medicatie gaat, houdt de NVN een vinger aan de pols en behartigt de belangen van patiënten. Op initiatief van een bevlogen nierpatiënt is hiervoor de Patientadviesraad Medicatie (PAR-M) opgericht.

De Patiëntadviesraad Medicatie

De Patiëntadviesraad Medicatie (PAR-M) is een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers die meedenken en meepraten over onderzoek, ontwikkeling en beschikbaarheid van medicijnen. Ze brengen hierbij het perspectief van de nierpatiënt in. De PAR-M pleit ervoor al in een vroeg stadium betrokken te worden bij onderzoek naar nieuwe medicijnen. En niet pas bij klinische trials ofwel het testen van nieuwe medicijnen, zoals nu vaak gebeurt. Een deel van de vrijwilligers van de PAR-M heeft de EUPATI-opleiding gevolgd. Deze opleiding leidt patiëntvertegenwoordigers op tot volwaardige gesprekspartners bij onderzoek, ontwikkeling en innovatie van geneesmiddelen.

Wat doet de PAR-M?

Op dit moment heeft de PAR-M de volgende speerpunten:

  • Meedenken bij vergoedingen van medicijnen.

    Regelmatig wordt de PAR-M door Zorginstituut Nederland (ZIN) benaderd om advies te geven over opname van medicijnen voor nierpatiënten in het basispakket van de zorgverzekering. Samen met het ZIN is daarvoor een werkwijze opgesteld, waarbij patiëntenorganisaties in een eerder stadium worden betrokken. Zowel voor de NVN als voor het ZIN leidt dat tot goede en tijdige adviezen.

    Lees meer

    Patiëntadviesraad medicatie van de NVN maakt nieuwe werkwijze voor beoordeling adviesaanvragen Zorginstituut Nederland 

     

  • Tekorten van medicijnen

    Medicijntekorten zijn een groot probleem in Nederland. Om in kaart te brengen in hoeverre dit bij nierpatiënten speelt, heeft de PAR-M een enquête uitgestuurd. Ook is er een meldpunt gestart.

    Omdat medicijntekorten onder alle patiëntengroepen voorkomen, wordt er samengewerkt met de Patiëntenfederatie Nederland en andere patiëntenorganisaties. Samen sta je nu eenmaal sterker. Namens alle patiëntenorganisaties brengt de Patiëntenfederatie medicijntekorten onder de aandacht van de beleidsmakers.

  • Bijwerkingen

    Bij nierziekten worden veel verschillende medicijnen voorgeschreven, die bijwerkingen kunnen veroorzaken. Samen met het Bijwerkingencentrum Lareb is de PAR-M aan het kijken of de bijwerkingen van niertransplantatiepatiënten beter in kaart gebracht kunnen worden. 

  • Beoordelen van bijsluiters

    Als een medicijn op de markt komt in Europa, is het verplicht dat dit middel ook een bijsluiter heeft. Deze bijsluiter zit in het medicijndoosje en bevat voor patiënten begrijpelijke informatie over het medicijn.

    De vrijwilligers van PAR-M hebben al meerdere bijsluiters beoordeeld en advies gegeven voor verbetering. Ook is er meegedacht over een digitale bijsluiter.

  • Europese ontwikkelingen

    Vanaf 2025 gaan alle landen uit de Europese Unie samenwerken bij de evaluatie van medicijnen en medische hulpmiddelen. Deze evaluaties worden gebruikt bij de besluiten over de vergoeding van medicijnen in Nederland. Door samenwerking kan dit proces sneller gaan. Een vrijwilliger van de PAR-M is bij deze Europese samenwerking betrokken en brengt het perspectief van nierpatiënten in.

  • Onderzoek naar medicijnen

    De PAR-M pleit ervoor om het perspectief van patiënten in een zo vroeg mogelijk stadium in te brengen bij onderzoek naar medicijnen.

    Op dit moment is de PAR-M betrokken bij het internationale onderzoek PRIME-CKD. Daarin wordt gekeken of er bepaalde stofjes in het bloed of urine (biomarkers) zijn, die kunnen helpen bij het voorschrijven van sommige medicijnen.

    Ook brengt de PAR-M het patiëntenperspectief in bij de onderzoeksagenda van apothekers.

  • Samenwerking met andere organisaties

    De PAR-M werkt samen met verschillende organisaties om het perspectief van nierpatiënten in te kunnen brengen. Er wordt actief contact gelegd met medicijnbedrijven en er wordt samengewerkt met o.a. Patiëntenfederatie Nederland, Instituut Verantwoord Medicijngebruik en College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

    Ook zijn de vrijwilligers van de PAR-M op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen door bijeenkomsten van organisaties als VSOP, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) en FAST bij te wonen. Vaak staat de snellere beschikbaarheid van medicijnen op de agenda van deze bijeenkomsten.

Lees ook