26 oktober: webinar Nierdonatie bij leven


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 18 september 2023

Transplantatie kan met een nier van een overleden donor. Maar de wachtlijst daarvoor is erg lang. Er zijn niet genoeg nieren beschikbaar om iedereen op tijd aan een nieuwe nier te helpen. Daarom worden tegenwoordig ook nieren van levende donoren gebruikt. Die hebben een betere kwaliteit en gaan vaak langer mee. Een gezonde donor kan gewoon doorleven met één nier. Inmiddels zijn er duizenden nierpatiënten die op deze manier een nieuwe nier hebben gekregen.

In 2022 organiseerden we een webinar voor mensen die op zoek waren/zijn naar een nierdonor. Als vervolg daarop organiseren we nu een webinar voor mensen die een nier willen doneren of al gedoneerd hebben (aan een bekende of anoniem) en aansluitend een contactbijeenkomst om ervaringen uit te wisselen.

Dit webinar kan een aanvulling zijn op de informatie van het ziekenhuis. De praktische en medische aspecten van het traject komen aan de orde, de nazorg en de psychosociale kant van nierdonatie bij leven. Voorafgaand aan en tijdens het webinar kunt u vragen stellen.

Online bijeenkomst voor nierdonoren 

Na het webinar is er online de mogelijkheid om in groepen ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dit is voor zowel mensen die al een nier gedoneerd hebben als voor mensen die van plan zijn om een nier te doneren.

Bij deze bijeenkomst is er plek voor maximaal 50 deelnemers, dus meld je snel aan.

Het webinar wordt opgenomen. De bijeenkomst wordt niet opgenomen i.v.m. privacy van de deelnemers.

Programma

19.00  Webinar Nierdonatie bij leven
  Opening door Gerben van den Bosch
19.05 De medische en praktische kant van nierdonatie bij leven 
 

Door Jacqueline van de Wetering, internist-nefroloog Erasmus MC

19.35 De psychosociale kant van nierdonatie bij leven
  Door Gerben van den Bosch, medisch-maatschappelijk werker Radboudumc
19.55 Laatste vragen en afronding
20.00 Pauze
20.15 Bijeenkomst (online) voor (aankomende) nierdonoren
  Ervaringen delen in groepen via Zoom, begeleid door een medisch maatschappelijk werker of ervaringsdeskundige. Max. 50 deelnemers.
21.30 Einde

Vragen insturen

Heb je vragen over het webinar of de online bijeenkomst? Of wil je alvast een vraag indienen voor het webinar? Mail dan naar jager@nvn.nl.

Op persoonlijke situaties kunnen wij helaas niet ingaan, vragen kunnen alleen in algemene zin beantwoord worden.

Aanmelden  

Je kunt met de knoppen hieronder aanmelden voor het webinar en de bijeenkomst voor nierdonoren.

Let op: je moet je apart aanmelden voor het webinar en/of de online contactbijeenkomst. Wil je ze allebei bijwonen, vul dan beide aanmeldformulieren in.

Een week van tevoren krijg je de link voor het webinar en/of de online bijeenkomst toegestuurd per e-mail.

 

Datum

26 oktober 2023

Soort bijeenkomst

Webinar