Aspergesoep
Gepubliceerd op 23 april 2025
Het seizoen begint in april en eindigt eind juni. Misschien zijn asperges daarom wel zo populair: ze zijn maar kort te krijgen. Nu er weer asperges zijn, eet ik die erg graag. Ze zijn heerlijk met ham en ei, of een botersausje. Deze soep is weer net even anders, maar lekker en eenvoudig te maken.
Je hebt nodig voor vier personen:
- 500 gr asperges
- 1 sjalot, fijn gesneden
- 1 zoutloos groentebouillonblokje
- 2 eetlepels bloem
- 3 takjes peterselie, fijngesneden
- Peper, zout
- 50 gr ham, optioneel
Voedingswaarden per persoon (1 kop van 250 ml):
- 70 kcal
- 2,6 gr eiwit
- 0,4 gr zout
- 200 mg kalium
- 75 mg fosfaat
- 6 gr koolhydraten
- 250 ml vocht
En voor de hele pan (1½ liter bouillon):
- 485 kcal
- 18 g eiwit
- 2,9 g zout
- 1400 mg kalium
- 520 mg fosfaat
- 40 gr koolhydraten
- 1750 ml vocht
Aan de slag
- Schil de asperges met een asperge- of gewone dunschiller en snijd ze in stukjes. Bewaar de aspergekopjes apart.
- Doe de aspergeschillen in een pan met 1½ liter water. Breng aan de kook en laat vijftien minuten zachtjes pruttelen. Haal de schillen uit de pan en bewaar de bouillon. Laat afkoelen.
- Bak de fijngesneden sjalot zacht in de boter. Voeg de bloem toe aan de sjalot en laat het meegaren. Voeg de aspergebouillon toe, terwijl je goed blijft roeren om klontjes te voorkomen. Breng weer aan de kook.
- Voeg de helft van de aspergestukjes toe aan de kokende bouillon. Laat vijf minuten koken en pureer dan met een staafmixer.
- Voeg de rest van de aspergestukjes en de aspergekopjes toe aan de soep en laat nog tien minuten pruttelen.
- Breng de soep op smaak met peper en eventueel
een snufje zout. - Garneer de soep met fijngehakte peterselie en eventueel in reepjes gesneden ham.
Deze rubriek komt tot stand met medewerking van nierdiëtist Christa Nagel van Dialyse Centrum Groningen.

De recepten van Evelien verschijnen ook in ons tijdschrift Nier Magazine