Corona: is dat nog een ding?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 14 februari 2023

Het is een tijdje stil geweest rondom corona. Het coronavirus is er nog wel, maar we hoeven al een tijd niet meer in isolatie en het aantal ziekenhuisopnames is laag. In dit artikel praten we je kort bij over de laatste stand van zaken rondom corona. Ook deelt Annelies hoe zij als nierpatiënt omgaat met de versoepelingen van coronamaatregelen.

Aantal opgenomen nierpatiënten met COVID-19

In de maand november bleef het aantal opgenomen patiënten met corona gelijk in Nederland. Het aantal opgenomen niertransplantatiepatiënten werd juist minder. In december lagen er 3 niertransplantatiepatiënten met corona in het ziekenhuis. Er lag niemand met COVID-19 op de IC.

Coronavaccinaties

Uit de cijfers blijkt dat een stuk minder mensen bereid lijken een boostervaccinatie halen dan een basisvaccinatie. Dat komt onder andere doordat Omikron op dit moment dominant is. De meeste mensen die besmet zijn met Omikron ervaren maar weinig klachten. Bron: RIVM

Kan ik me nog laten vaccineren?

De laatste ronde herhaalprikken (boostervaccinaties) was in het najaar 2022. Heb je toen geen prik gehaald? Je kunt de herhaalprik nog steeds halen bij de GGD. Op dit moment is nog niet bekend of en wanneer een nieuwe ronde herhaalprikken volgt. Dat hangt af van de ontwikkelingen rondom corona. Bron: Rijksoverheid

Advies aan nierpatiënten

Uit de cijfers blijkt op dit moment dat nierpatiënten met corona steeds minder in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat komt onder meer door de vaccinaties en de Omikron-variant.

Het advies van nefrologen aan nierpatiënten is onveranderd:

  • Het is niet meer nodig om in strikte isolatie te blijven als je niet besmet bent, je kunt weer deelnemen aan de maatschappij.
  • Laat je vaccineren, neem ook de herhaalprikken.
  • Doe bij klachten een test.
  • Ben je positief getest op corona? Neem contact op als je dialysepatiënt, minder dan 1 jaar geleden getransplanteerd of 65 jaar of ouder bent. En als je twijfelt kan je natuurlijk ook contact opnemen met je nefroloog.

Twijfel je nog of je je wilt laten vaccineren? Misschien vind je antwoord op je vragen in het dossier met vragen en antwoorden op nieren.nl. Je kunt ook contact opnemen met De Twijfeltelefoon, via 088 - 7 555 777 (8.30 – 13.00 uur).


Kiezen voor zelfisolatie?

Hoe nierpatiënt Annelies omgaat met het coronavirus

Nefrologen meldden in september 2022 al dat je weer mee kunt doen in de maatschappij, je hoeft niet meer in isolatie. Dit advies is nog altijd van kracht. Maar dat is voor nierpatiënten soms makkelijker gezegd dan gedaan. Annelies is één van de nierpatiënten die nog voorzichtig is. Ze vertelt hoe zij op dit moment omgaat het met coronavirus:

‘Naast alle bijwerkingen en ongemakken die ik al heb als gevolg van het chronisch ziek zijn, wil ik niet ook nog eens corona oplopen. Daarom blijf ik zoveel mogelijk in zelfisolatie. Ik merk wel dat steeds meer familie, vrienden en kennissen doorgaan met hun leven nu corona voor hen 'voorbij' is en dat zij daardoor onze situatie niet meer snappen. Maar ik heb te maken met een verstoorde afweer vanwege de anti-afstotingsmedicijnen die ik gebruik: we weten daardoor niet welke gevolgen een coronabesmetting voor mij persoonlijk zou kunnen hebben.’

Weinig begrip

‘Boodschappen bestel ik online. Want waar wij ons als gezin aan storen is dat veel mensen nu geen begrip (meer) blijken te hebben voor de ‘kwetsbare’ groep. Als wij ons in openbare ruimten begeven met een mondkapje op worden wij uitgescholden, bespuugd of er wordt opzettelijk gehoest door omstanders. In plaats van dat gerespecteerd wordt dat wij nog een mondkapje dragen. Meer begrip zou al meer ruimte bieden om even op stap te gaan.

Onze zoon gaat inmiddels wél weer naar school en voetbal, met het risico op het meebrengen van een virus.’ 

  • Annelies vertelde eerder op deze site en in ons tijdschrift Wisselwerking hoe zij en haar gezin leefden in coronatijd: Al 15 maanden in isolatie.

Lees ook