Corona en nierziekte


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Corona geeft behalve maatregelen en beperkingen, ook veel onrust en onzekerheid. De NVN krijgt hierover veel vragen en berichten van nierpatiënten. Bijvoorbeeld over tegenstrijdigheid in de berichtgeving, of de behoefte aan meer specifieke informatie voor mensen met een nierziekte.

De NVN draait dan ook op volle toeren om de actuele informatie met u te delen, het overzicht te bewaren, en waar het kan uw belangen voor het voetlicht te  brengen.

Dat doen we samen met het nefrologisch veld: met nieren.nl, de Nierstichting, nefrologen van de UMC’s. We weten elkaar te vinden en leveren onze bijdrage om te zorgen voor eenduidige informatie, antwoord op uw vragen en aandacht voor uw belangen.

Nieuws

Volg het nieuws op NVN.nl voor actuele berichten over corona: nvn.nl/nieuws/.

Belangenbehartiging

De NVN komt op voor de belangen van nierpatiënten, bijvoorbeeld bij de overheid, het RIVM of andere instanties. Daarin trekken wij op met de Nierstichting, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN), Nefrovisie, etc.

Zo hebben wij gezamenlijk de Gezondheidsraad gevraagd de dialyse- en transplantatiepatiënten als aparte patiëntgroep te beschouwen, die met voorrang gevaccineerd zou moeten worden én een mRNA-vaccin zou moeten krijgen. Daarin heeft de gezondheidsraad ons advies overgenomen. De minister beraadt zich er nu op:

Advies en informatie

Wij zijn continu in gesprek met de partijen in het nefrologisch veld:het coördinatieteam nefrologie, het vaccinatie-expertteam en met hen samen met RIVM, VWS, Gezondheidsraad, de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).

We baseren ons op de informatie en adviezen die hier worden opgesteld. Zoals het vaccinatie-advies. En we brengen de vragen en berichten in die we zelf van mensen met een nierziekte ontvangen.

Wisselwerking

In ons ledenblad Wisselwerking verschijnen regelmatig artikelen over het coronavirus. Bijvoorbeeld een interview met Marcel, die corona overleefde. U leest erover in het Wisselwerking Jaaroverzicht 2020.

Nieren.nl

Vragen die bij NVN en/of nieren.nl binnenkomen, worden voorgelegd en besproken door de professionals van het coördinatieteam/vaccinatieteam en verwerkt in de coronadossiers op nieren.nl. Daar vindt u de actuele informatie. Kijk voor de dossiers en de veelgestelde vragen op nieren.nl. Ook vindt u daar blogs en gespreksgroepen over corona.

Vragen?

Hebt u een vraag en vindt u de informatie niet op nieren.nl? Dan kunt u bellen met de infolijn: 0800 - 388 0000 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur). Mailen kan ook: InfoNierziekten@nierstichting.nl.

Webinars

Ledenpost NVN

NVN-leden krijgen minimaal elk kwartaal een digitale ledenpost met daarin belangrijk nieuws en informatie vanuit de vereniging. De corona-informatie uit de laatste Ledenpost vindt u ook hier:


Coronavaccinaties

Webinar
Er zijn veel vragen over de beschikbaarheid, effectiviteit en veiligheid van de coronavaccins. En ook over het tijdstip waarop mensen met een verminderde nierfunctie, dialyse- en transplantatiepatiënten worden gevaccineerd.
Afgelopen vrijdag praatten artsen, vaccinatie-experts en patiëntvertegenwoordigers u bij over de huidige inzichten en beantwoordden uw vragen over de coronavaccins. Ruim 1300 mensen hebben het webinar gevolgd. Heeft u het gemist? Kijk de online uitzending terug.

Meer weten

In aanloop naar het webinar zijn veel vragen bij ons binnengekomen over coronavaccinatie voor nierpatiënten. Deze vragen zijn voorgelegd aan het team van specialisten en nieren.nl/coronavaccin is aangevuld met de actuele antwoorden.

Onderzoek naar werking en veiligheid

Voor nierpatiënten is COVID-19 extra gevaarlijk. Voor deze patiënten is een werkzaam en veilig vaccin dus van groot belang. In de onderzoeken die door de vaccinontwikkelaars zijn uitgevoerd, zijn patiënten met ernstig nierfalen en transplantatiepatiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken echter bijna niet meegenomen. Het consortium, genaamd RECOVAC, waaraan de afdelingen nierziekten van alle UMC’s meedoen gaat nu onderzoeken wat de werkzaamheid en veiligheid is van coronavaccins bij nierpatiënten.

Algemene adviezen vaccinatie voor nierpatiënten in het kort:

  • Laat u vaccineren!
  • Als u gevaccineerd wordt, geef dan aan uw behandelend specialist door: de datum van de vaccinatie en met welk vaccin.

Ook al bent u gevaccineerd, houdt u aan de geldende hygiëneregels en richtlijnen.


Ontmoeting

Naast digitale ontmoeting op nieren.nl, kunt u via de Facebookgroep ‘Nieuwe mensen ontmoeten, juist nu” ook in contact komen met anderen om samen iets leuks te ondernemen.

Wens of idee?

Hebt u een wens of idee waarmee we mensen met een nierziekte in deze coronatijd kunnen ondersteunen, neemt u dan gerust contact met ons op: info@nvn.nl.