Europese hulp voor nierpatiëntjes uit gebombardeerd ziekenhuis


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 09 juli 2024

Dat de werkdagen als directeur van de NVN er nooit hetzelfde uitzien, zal niemand verbazen. Maar gisteravond was wel totaal anders dan anders voor Marja Ho-dac…

‘De meesten van ons hebben wel gehoord dat gisteren het Ohmatdyt-kinderziekenhuis in Kyiv is gebombardeerd. Het is met 600 plekken het grootste kinderziekenhuis in Oekraïne. Het gebouw werd grotendeels verwoest en er vielen 16 gewonden en zeker 5 doden. Beelden van kinderen met infuuspalen die op straat werden behandeld, gingen de wereld over.

Wat we toen nog niet wisten, is dat in het ziekenhuis ook een kinderdialysecentrum was gevestigd en dat het volledig was geruïneerd. Wonder boven wonder hebben alle kinderen die dialyseerden het overleefd, maar dialyse is voorlopig niet mogelijk.

Toen gisteren in de loop van de avond dit bericht bij de EKPF (European Kidney Patient Federation) bekend werd, kwam meteen het besef dat we iets moesten doen. Het Europese rampenplan voor de nefrologie  - de Kidney Relief in Disasters Task Force (KRDTF)-ERA - (dat bijvoorbeeld ook bij de aardbevingen in Turkije in actie kwam) trad in werking.

Het was mooi om te zien dat direct van alle kanten hulp werd aangeboden. Door deze intensieve samenwerking hebben we gisteravond in een paar uur voor alle kinderen een plek in een Europees ziekenhuis kunnen regelen. Ik ben enorm trots dat we op deze manier van betekenis kunnen zijn voor mensen in nood. Het onderstreept maar weer eens hoe belangrijk het is om gezamenlijk op te trekken.’