KREW voor het eerst in Nederland


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 21 mei 2024

Europese tieners met een nierziekte strijken deze zomer neer in Den Helder voor het internationale zomerkamp KREW, een jaarlijks evenement vol sportieve en culturele activiteiten. Met heel veel gelegenheid om andere jonge nierpatiënten te leren kennen. Want het is vaak fijn om te zien dat je niet alleen staat, dat er leeftijdsgenoten zijn die ook met nierschade te maken hebben. 

Vorig jaar was ik voor de eerste keer mee als begeleider’, vertelt Ans de Jong-Kooij van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). KREW werd toen in Spanje gehouden, deze kampweek vindt jaarlijks in een ander land plaats. Ik vond het superleuk! Want hoe mooi is het om kinderen te zien groeien? 

De organisatie is dit jaar in handen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland

KREW wordt elk jaar door een andere Europese nierpatiëntenvereniging georganiseerd. Dit jaar is de NVN voor de eerste keer aan de beurt. De organisatie is in handen van Ans de Jong-Kooij en Annemieke Vermeulen (verpleegkundige kindernefrologie Amsterdam UMC). KREW staat voor Kidney Recreation and Education Week.

Suppen en oerhollands fietsen 

De locatie, in Den Helder, was snel gevonden. Van daaruit kunnen we makkelijk een dagje naar Amsterdam, de Zaanse Schans, Texel en Ecomare. Mogelijk gaan we ook naar een klimpark of suppen. Plan is om veel op de fiets doen, daarbij houden we rekening met de conditie van de deelnemers. Niet alle kinderen hebben evenveel energie. Wat verder gelegen uitstapjes doen we met de bus. 

Workshops 

KREW is een initiatief van de European Kidney Patients Federation. Als aangesloten land ontvang je een uitnodiging voor deelname aan KREW. Uit elk land mogen er vijf kinderen van 12 tot 16 jaar mee. De universitaire zieken- huizen maken de selectie op basis van de vraag ‘Wie kan een sociaal-educatieve week gebruiken om zijn of haar zelfstandigheid te bevorderen?’ Tijdens de kampweek zijn er namelijk ook workshops over het omgaan met nierziekte. De kinderen leren onder andere grenzen herkennen en aangeven. 

Maar wat sociale contacten betreft staat KREW voor nierziekte zonder grenzen: bijvoorbeeld via ‘praten’ met handen en voeten kunnen de tieners contact leggen met deelnemers uit andere landen.  

Laagdrempelige vraagbaak 

Ans regelt dat alles goed verloopt en dat de kinderen zich vrij voelen om aan te geven als er iets is. Voor veel van hen is het namelijk de eerste keer alleen weg.Dan is het extra belangrijk dat zij terecht kunnen bij het betrouwbare en gezellige aanspreekpunt dat Ans voor hen kan zijn. 

Tijdens KREW is Annemieke als verpleegkundige medisch verantwoordelijk voor de Nederlandse kinderen: ‘Elk land heeft een eigen verpleegkundige mee. Ik let erop dat de kinderen hun medicatie goed innemen en hoeveel zij drinken. Zo nodig kan ik de bloeddruk meten, of overleggen met hun behandelend arts, mocht er iets aan de hand zijn.

Wanneer één van de buitenlandse kinderen medische zorg nodig heeft, dan ondersteun ik en ga ik zo nodig mee naar de apotheek of het ziekenhuis. Het is heel bijzonder om te zien hoe de kinderen elkaar helpen en stimuleren. Dat begint bijvoorbeeld al aan het ontbijt. De een heeft tien pillen, de ander twee: iedereen moet medicijnen innemen. Dat is anders dan in hun thuissituatie, waar deze kinderen vaak als enige dagelijks medicatie gebruiken.’ 

Extra zelfvertrouwen 

‘Ze leren ook hun grenzen op te rekken. Ze praten bijvoorbeeld de hele week Engels. En iedereen doet zoveel mogelijk aan alles mee. Vorig jaar was er een deelnemer in een rolstoel. Zij werd overal bij betrokken en er werd vooral gekeken naar wat ze wél kon. Natuurlijk mag je altijd zeggen dat je iets niet wilt of durft te doen, maar in de praktijk bleek er altijd wel een passende oplossing, dat gaf de kinderen extra zelfvertrouwen. En het zorgt voor een groot gevoel van saamhorigheid. Dat is zó mooi om te zien.’


Alvast een indruk 

KREW vindt dit jaar plaats van 21 juni tot en met 28 juni. Ook dit jaar zal er dagelijks een blog geschreven worden door één van de aanwezige jongeren, met daarin de activiteiten en ervaringen van de dag. Deze blogs komen op www.nvn.nl en andere online NVN-kanalen te staan. Dus houd in de genoemde periode onze media goed in de gaten hiervoor. 
En bekijk alvast het superleuke dagboek van vorig jaar en een filmpje over hoe KREW toen in Spanje was.

Begeleiders Annemieke (l) en Ans: ‘Hoe mooi is het om kinderen te zien groeien?’