Nierstichting introduceert Kidnie: voor kinderen met een nierziekte


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Kinderen met een nierziekte staan al vroeg in hun leven voor enorme uitdagingen en er is nog geen kans op genezing. Daarom lanceert de Nierstichting Kidnie, in samenwerking met alle kindernefrologische centra in Nederland. Deze unieke krachtenbundeling moet ervoor zorgen dat alle kinderen met een nierziekte een kans krijgen op genezing. 'Het is hoog tijd', aldus Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. 'We zijn vastberaden om deze kinderen een zorgeloze toekomst te geven.'

Elke dag medicijnen, 24/7 moe, een transplantatie of dialyse. De impact van een nierziekte is enorm op het leven van kinderen, hun ouders en anderen in hun omgeving. En dat terwijl er nog veel onbekend is omtrent genezing van kinderen met een nierziekte. Tijd voor actie, vinden ze bij Kidnie. Samen met alle Nederlandse kindernefrologen zijn ambitieuze doelen opgesteld: kindvriendelijke behandelingen, vroegtijdige opsporing van nierschade en in de toekomst zelfs genezing van kinderen met nierziektes. 

Het lukt ons nog niet om kinderen met een nierziekte te genezen, daar weiger ik me bij neer te leggen

Dat genezing momenteel nog niet vanzelfsprekend is, vindt initiatiefnemer en hoogleraar Kindernefrologie van het Radboudumc Michiel Schreuder onacceptabel. 'Het lukt ons nog niet om kinderen met een nierziekte te genezen, daar weiger ik me bij neer te leggen. Ik ben ervan overtuigd dat er over een aantal jaar veel meer mogelijk is.' Het is volgens hem pure noodzaak dat Kidnie in het leven wordt geroepen. 'Als je kijkt naar de mogelijkheden van erfelijkheidsbehandelingen en stamceltherapieën, lopen we internationaal gezien enorm voor in de kindernefrologie. De hele wereld kijkt hoe wij vanuit Nederland stappen zetten. Iedereen wil dit.'

De missie van Kidnie is om binnen tien jaar 25% van de kinderen met een nierziekte te kunnen genezen. De weg hier naartoe is alleen mogelijk door sterke krachtenbundeling. Zo zoekt Kidnie de samenwerking op met partners, actievoerders, ambassadeurs en donateurs om het baanbrekende onderzoek te financieren. 'Wanneer de puzzelstukjes op hun plek vallen, kan Kidnie veel kinderen met verschillende nierziekten tegelijk helpen', aldus Schreuder.
Op zondag 18 februari is Kidnie officieel gelanceerd op de Jaap Eden baan in Amsterdam, samen met betrokkenen uit de kindernefrologie, kinderen met een nierziekte en hun familie.

Lees meer