Nierwijzer verrijkt met conservatieve behandeling


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 01 december 2023

Dialyse of transplantatie? Of toch afzien daarvan en doorgaan met medicijnen en leefstijladviezen (conservatieve behandeling)? De website Nierwijzer.nl helpt nierpatiënten een keuze te maken voor een behandeling bij nierfalen.

Op www.nierwijzer.nl staan filmpjes van ruim 40 nierpatiënten van alle leeftijden. Zij hebben ervaring met een of meerdere nierfunctievervangende behandelingen. Ze vertellen wat hun behandeling betekent voor hun dagelijks leven.

Deze verhalen kunnen je helpen te bepalen wat jij belangrijk vindt en wat past in jouw leven. Met deze informatie kun je in gesprek gaan met je nefroloog of andere zorgverlener om samen tot de best passende behandeling te komen.

De Nierwijzer is nu aangevuld met ervaringen van 6 patiënten die hebben gekozen voor een conservatieve behandeling. Carel, Dick, Emmy, Pieter, Dicky en Ardina vertellen over hun overwegingen bij de keuze voor deze behandeling en de invloed ervan op hun dagelijks leven (bijvoorbeeld energie en eten en drinken).

 

Emmy: ‘Ik word goed begeleid door mijn artsen, ook bij met de keuze die ik gemaakt heb. Want het is niet zo dat een conservatieve behandeling betekent niet dat je geen zorg krijgt. Ik krijg de beste medische behandeling die er is."

Bij een conservatieve behandeling blijf je medicijnen gebruiken en een dieet volgen. Het doel is om je klachten te verminderen en je lichamelijke conditie zo lang mogelijk te behouden. Je kunt ook emotionele of geestelijke steun nodig hebben. De nadruk ligt op kwaliteit van leven. Vooral oudere mensen en mensen met ook andere aandoeningen overwegen een conservatieve behandeling.